Economic evaluation of fertilization strategies in cool season annual forage grasses in the Pampeana Semiarid Region

DOI:

https://doi.org/10.19137/semiarida.2024(1).63-74

Keywords:

planting costs, economic feasibility, input-output relationship

Abstract

Cool season annual forage grasses biomass production and derived meat production can be affected if they are not fertilized. Based on biomass production from different levels of nitrogen fertilization it is proposed to carry out an economic analysis from different methodological approaches, linked to each other. First, the effect on implantation cost and on the unit cost (CU) of dry matter was assessed. The economic gain was calculated for additional meat production, and finally a threshold was established of an input-output relationship (RIP) indicator looking for the feasibility of fertilizing with economic criteria. Production data from a trial carried out at Anguil, La Pampa, including 9 cultivars of 4 species and with 3 levels of fertilization were used for economic analysis carried out based on the evolution of prices within three periods of a 10-years long series. Relative prices and implantation costs of each period influence the CU of the forage production. The economic viability of fertilization is reached when the initial productivity is lower and the response to fertilizer is higher. The agronomic efficiency is higher than the RIP for 70 to 80 % of the treatments, so it is feasible to fertilize with economic criteria.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alvarez, R. (Coord). (2007). Fertilización de Cultivos de Granos y Pasturas. Diagnósticos y recomendaciones en la Región Pampeana. Ed. Facultad de Agronomía, UBA.

Arelovich, H. M., Bravo, R. D. y Martínez, M. F. (2011). Development, characteristics, and trends for beef cattle production in Argentina. Animal Frontiers, 1(2), 37-45.

Bono, A. y Alvarez, R. (2006). Rendimiento de trigo y respuesta a la fertilización en la región semiárida y subhúmeda pampeana. XX Congreso Argentino de la Ciencia del Suelo. Salta, 2006.

Ceconi, I. y Méndez, D. (2018). Invernada, claves para una recría eficiente. Sitio argentino de Producción Animal. https://www.produccionanimal.com.ar/informacion_tecnica/invernada_o_engorde_en_general/205-invernada_claves_recria.pdf

Dellacasa D., T. F. (2023). Efecto de la fertilización nitrogenada sobre la producción de biomasa y proteína bruta en cereales de invierno en la región semiárida pampeana. (Tesina de ingeniero agrónomo). Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias, UCA. CABA, Argentina. Dirección General de Estadísticas y Censos La Pampa: Repagro (2021). https://repagro.lapampa.gob.ar/scripts/cgiip.exe/WService=REPAGRO/Login.htm

Fernández Mayer, A. (2014). Como duplicar las ganancias de peso con los verdeos de invierno y bajas proporciones de granos o sin ellos. Nota técnica. https://www.produccionanimal.com.ar/informacion_tecnica/invernada_o_engorde_pastoril_o_a_campo/100duplicar_ganancias.pdf

Fontana, L. M. C. (2021). Alerta urea, recomiendan poner el foco en la alfalfa. https://www.valorcarne.com.ar/alerta-urea-recomiendanponer-el-foco-en-la-alfalfa/

Iglesias, D., Lorda, H., Torrado Porto, R. y Fernández, D. (2018). Márgenes brutos de los principales productos agropecuarios de la provincia de La Pampa. Boletín digital económico, EEA Anguil, INTA. http://inta.gob.ar/documentos/margenesbrutos-de-los-principales-productosagropecuarios-de-la-provincia-de-la-pampa

Kent, F. (2019). Verdeos de Invierno. En F. Kent (Ed.) Forrajeras cultivadas anuales y perennes más difundidas en la provincia de La Pampa, (pp. 57-64). Ediciones INTA Anguil, La Pampa, Argentina.

Márgenes Agropecuarios. 2011-2022. Reseñas Estadísticas. https://www.margenes.com/archives/revista/resena-estadistica.

Marinissen, J. (2019). Verdeos de invierno: Cómo emplearlos en forma eficiente. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta.ascasubi_3deg_programa_de_radio_21_06_2019

Marino, A. (2023). Nutrición eficiente de-pasturas para una producción ganadera sustentable. Simposio fertilidad 2023, Rosario, Argentina. https://fertilizar.org.ar/wpcontent/uploads/2023/06/17_Nutricion-eficiente-de-pasturas-parauna-produccion-ganadera-sustentable.pdf

Mercado Agroganadero de Cañuelas (Bs. As.). https://www.mercadoagroganadero.com.ar/dll/acerca-de-mercado.html

Moreyra, F., Gimenez, F., Lopez, J. R., Tranier, E., Real Ortellado, M., Krüger, H., Mayo, A. y Labarthe,

F. (2014). Verdeos de invierno: Utilización de verdeos de invierno en planteos ganaderos del sudoeste bonaerense. INTA Ediciones, Bordenave, Buenos Aires.

Pordomingo, E.; Paturlanne, E. & Márquez, M. (2019). Control de gestión en sistemas pastoriles de producción de carne bovina en la pampa semiárida. Revista Perspectivas de las Ciencias Económicas y Jurídicas, 9(2), 125-144.

Romero, N. y Ruiz M. A. (2011). Verdeos de Invierno: perfiles nutricionales. Publicación Técnica Nº 85. EEA Anguil, INTA.

ensayo de parcelas a campo

Published

2024-04-08

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos