Effect of nitrogen fertilization and the environment on the yield and baking quality of two wheat varieties in the semi-arid Pampas region
(Maestría en Producción Agropecuaria en Regiones Semiáridas)
Keywords:
fertilizationAbstract
Wheat is a cereal of great importance in human nutrition, so the quality assessment is proportional to production. You should not only think about the quantity of grains that are going to be produced but also about their ability to achieve quality flour with efficient use of resources. The objective of this work was to characterize environmental and management factors that determine the quality and productivity of wheat cultivation in the province of La Pampa. Two varieties of wheat belonging to two different quality groups (GC) (GC 1 and 2) were evaluated, in the coarse plain and in the medanous plain. The treatments were an unfertilized control, fertilization at sowing with two doses of nitrogen (N) (40 and 80 kg.ha-1), postponed (40 and 80 kg N.ha-1) and divided into sowing and tillering. At each site, an initial characterization of edapho-climatic variables was carried out. In tillering, heading and harvest maturity, edaphic humidity, nitrates in soil and total dry matter were determined. At maturity, the yield components and baking quality attributes were determined. No variety-site-management interaction was found. The 40S+40M and 80S treatments achieved the highest growth rate, therefore, more biomass and yield. Protein content had site-management interaction. Sites differentiated by their nutrient supply and edaphic quality have different N requirements to achieve 11% protein with the highest yield, and optimizing efficiency in the use of N. The higher N content increased the gluten content and W. The varieties did not present differences between them and their behavior was more influenced by their site than by the GC. The site and fertilization had a notable influence on productivity and the expression of quality.
Director: Funaro, Daniel Oscar
Co-director: Quiroga, Alberto Raúl
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
La Editorial de la Universidad Nacional de La Pampa (EdUNLPam) exigirá a los/as autores/as la firma del siguiente documento:
La EdUNLPam lleva a cabo la publicación del artículo: (Título del Artículo) en SEMIÁRIDA Rev.Fac.Agron UNLPam ISSN 2362-4337 (impresa) ISSN 2408-4077 (en línea), del cual el/los abajo firmantes son autores de una o más partes. En el mismo acto, el/los autores entregan exclusivamente a la EdUNLPam todos sus derechos protegidos por las leyes de propiedad intelectual que rigen en la Argentina para reproducir, publicar, editar, fijar, comunicar y transmitir públicamente en cualquier formato o medio impreso o electrónico, inclusive internet, el artículo enviado a publicación e incluirlo en índices o bases de datos nacionales e internacionales. A cambio, la EdUNLPam entrega a los autores la autorización para la publicación o reimpresión con ines académicos y educativos en cualquier libro o medio de divulgación, con la sola obligación de citar el artículo original publicado en la EdUNLPam. Cada autor acuerda en que el material provisto a la EdUNLPam es un trabajo original, que no ha sido impreso o publicado en cualquier otro medio con anterioridad y que no vulnera derechos de terceros. El Primer autor tendrá la posibilidad de leer y corregir el artículo ya editado como “prueba de galera”, pero si el autor no devolviera esas correcciones de la prueba de galera dentro del tiempo especificado, el proceso de producción y publicación podrá proseguir sin la aprobación del autor. El/los autor/es no recibirán compensación monetaria de la EdUNLPam por el uso del material contenido en este artículo y asumen la responsabilidad de las opiniones vertidas en él.