"In vitro" digestibility of some shrub species from the province of La Pampa

  • R. O. Beato Universidad Nacional de La Pampa, Estudiantes de la Facultad de Agronomía de la UNLPam trabajo Final de Graduación.
  • C. A. Trida Universidad Nacional de La Pampa, Estudiantes de la Facultad de Agronomía de la UNLPam trabajo Final de Graduación.

Keywords:

arbustos

Abstract

The objective of this study was to determine the quality of shrubs grown in the S.W. of La Pampa Province, Argentina, using the "in vitro" digestibility technique. Clipping dates were: March, May, July, September, December 1987 and January, 1988. The samples were processed as described by Tilley and Terry (1963) modified by Alexander. According to the results obtained, the species included in this study were divided into 3 groups A) Eight species with high digestibility throughout the year; B) Ten species with high digestibility only during a given period, C) Ten species with low digestibility throughout the year.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abiusso, N,. 1962. Composición química y valor alimenticio de algunas plantas indígenas y cultivadas en la Republica Argentina. Rev. de investigación agrícola. Tomo XVI (2): 93-246,. Bs. As.

____ 1964,. Composición química y valor alimenticio de algunas plantas indígenas y cultivadas en la República

Argentina. II. Rev. de Investigación Agropecuaria. Serie 2. Biología Y producción vegetal • Vol. I (13): 311-338.

Cano, E. 1988. Pastizales naturales de La Pampa (descripción de las especies mas importantes) Convenio AACREA, Provincia de La Pampa. Tomo I La Pampa.

Candia, R. J. y J.C. Guevara. 1973. Las comunidades vegetales del campo fiscal de LA LLAVE y su valor forrajero.

DESERTA IV: 93-107. IADIZA. Mendoza.

Diaz, H.B. y E. A. Bragadin.1962. valor forrajero de la vegetación natural de la zona de los Valles Calchaquíes de la provincia de Tucumán. Estación Experimental Agrícola de Tucumán. Boletín N° 80. Set. 1962: 1-43.

Diaz. H. B. 1963. Valor forrajero de la vegetación natural de las zonas del Dpto. Graneros en la Provincia de Tucumán, Jornadas forrajeras del Noroeste Argentino. Publicación Miscelánea N° 12. Estación Experimental Agrícola de Tucumán el INTA Centro Regional Noroeste.

Passera, C. B. y o. Borsetto.1983. Determinación del "Índice de calidad Específico". Taller sobre arbustos forrajeros de zonas áridas y semiáridas. FAO IADIZA. Mendoza, 7 al 9 de setiembre de 1983. pág. 153-173-.

Passera, C. B. et al. 1985. Ambiente físico y vegetación de las pampas de los Ñangos y Seca. Mendoza, Argentina. Deserta Vol. 7: 108-144. Mendoza.

Ragonese, A. 1956. Estudio fitosociológico de las Salinas Grandes. Revista de Investigaciones Agrícolas·. Tomo V (1-2): 1-233. Bs. As.

Roig, F. A. 1975. Notas sobre Menodora decenfida (Oleaceae). Arbusto Andino Forrajero. DESERTA IV: 109-124. IADIZA. Mendoza.

Roig, F.A. 1981. Flora de la reserva ecológica de Ñacuñan. IADIZA. Mendoza, Argentina.176 pág.

Tilley, J.M.A. and R.A. Terry. 1963. A two-stage technique far the "IN VITRO"digestion of forage crops. J. Brit. Grass. Soc. 18:104-111.

Wainstein, P. y S. González. 1969. valor nutritivo de plantas forrajeras. Revista de la Fac. de Cs. Agrarias. XV (1): 133-141. Mendoza.

- - - - ;1971. Valor nutritivo de plantas forrajeras del este de la Prov. de Mendoza. Reserva ecológica de Ñacuñan, l. DESERTA 11: 67-75. Mendoza (Reimpresión del trabajo publicado en la Revista de la Fac. de Cs. Agrarias. Vol. XV: 133-142. (1969).

Wainstein, P. et. al. 1977. Valor nutritivo de plantas forrajeras de la provincia de Mendoza. IDIA. Suplemento N° 34: 196-202. V.Reunión Nacional de Estudio de Zonas Áridas y Semiáridas. Mendoza.

- - - - 1979. Valor nutritivo de plantas forrajeras de la provincia de Mendoza 111. Cuaderno Técnico 1-79: 97-108.

IADIZA. Mendoza.

Alexander, R. H. y Mc Gowan M. (1986). The routine determination of in vitro digestibility of organic matter -

in forages. An investigation offthe prob1ems associated with continous 1arge scale operation. J. Br. Grass. Soc. 21:140.

Sriskandarajah, N., Kellaway, R. C. y Leibholz, J. (1981). Retention times in the rumen of roughages end protein supplements. J. Agric. Sci. 97: 231.

Published

2020-06-30

How to Cite

Beato, R. O., & Trida, C. A. (2020). "In vitro" digestibility of some shrub species from the province of La Pampa. Semiárida, 5(2), 39–63. Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/view/5025

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos