Characterization of dairy production systems in different regions of La Pampa

  • A. Sanchez Universidad Nacional de La Pampa, Graduado de Ingeniería Agronómica
  • G. Chau Universidad Nacional de La Pampa, Graduado de Ingeniería Agronómica y Estudiante Tecnicatura de Producción Lechera
  • S. Ferretti Universidad Nacional de La Pampa, Graduado de Ingeniería Agronómica
  • F. Babinec INTA EEA Anguil
  • R. Colazo INTA EEA Anguil, La Pampa Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • J. De Durana Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • D. Estelrich Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • M. Zappa Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía

Keywords:

Systems characterization, milk production, subhumid region, La Pampa province, Argentine

Abstract

The following study intends to inform about the way the dairy farmer of La Pampa province develops his work and which can be the base for an extension strategy The surfaces of the plots that form the different regions are very similar with the tendency to find the greater extension in the dairy region of the south. The amount of subdivision of the fields presents a high proportion among those of 10 and 20 subplots. In the north and center region a significant average of dairies produces less than 1200 I daily. In the south 40% of the dairies produce 1200 and 2400 I daily, average, that in the north region, is reached only by the 10% of farms. In the 55% of the dairies in the north and south regions 25% do not count with cooling equipment. The relation between dairy cows and total cows does not show important evidences of variation in the three regions. With regards to total cows in the central and the south region, the 60% of the farmers and 30% dairy farmer own less than 90 cows. A greater number of cows is owned in the south, centre and north region represent a proportion of 50,25 and 12% respectively. The way the soil is used indicates the differences between the regions and is related to climatic conditions. In the north region it was found that a great number of farms do not have winter annual forage crops. In the north, centre and south regions the 45, 50 and 80% of the farms respectively do not have summer forage crops. In all three regions of stock to ensilage does not exist in a 70% of them. Finally, on the central region almost the 30% of the farmers do not have lucern perennial pasture (Medicago sativa). Generally, similar patterns of distribution according to the indicators used in this study were observed for the three dairy regions. These indicators show a high degree of heterogeneity between dairy farms within each region, which, in turn leads to a high variability within a region and homogeneity of these indicators variables between regions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

COLANGELO, R. 1998. La producción lechera en la Pampa. Dirección de Ganadería de la provincia de la Pampa Subsecretaría de Asuntos Agrarios, Ministerio de Producción. 12 p

CASAGRANDE, G. Y H.A. CON TI. 1980. Clima, p. 19-30. En: Inventario Integrado de los Recursos Naturales de la Provincia de La Pampa. INTA, Provincia de La Pampa, Universidad Nacional de La Pampa. Buenos Aires. 493 p.

COLAZO, R. 1982. Identification of Farming Systems for the design of Extension Programs in Central Argentina. 1982.Tesis. CSu. USA. 35 p.

FAO, 1980. La investigación sobre la administración rural para el desarrollo del pequeño agricultor. Boletín del Servicio Agrícola. 261 p.

IICA-BID-PROCISUR. 1985. Tipificación y clasificación de sistemas de producción. Salta. 21 p.

IICA-BID-PROCISUR 1994. Aproximación de sistemas como metodología para mejorar e! impacto de la tecnología. 11 p.

INDEC. 1998. Censo nacional agropecuario. 45 p.

INTA EEA Anguil, Departamento de Economía. 1974. Organización y manejo de establecimientos tamberos de la

cuenca de Santa Rosa. 28 p.

INTA EEA ANGUIL Agencia de Extensión Rural. 1976. Organización y manejo de establecimientos agropecuarios del departamento de Catriló. 35 p.

INTA EEA ANGUIL, Agencia de Extensión Rural. 1980. Organización y manejo de establecimientos agropecuarios del departamento Capital. 28 p.

INTA EEA ANGUIL 1973. Diagnostico regional de la Provincia de La Pampa. 78 pp.

INTA EEA RAFAELA. 1996. Análisis versión L2. 35p

INTA INRA. 1994_ Las investigación en sistemas de producción en Latinoamérica: experiencias y retos parta el Muro. 10 p.

INTA-INRA. 1994_ Resultados de enfoques sistémicos aplicados al estudio de la diversidad agropecuaria. Mar Del Plata 610 p.

JOANDET, G.1976_ Evaluación de proyectos de investigación animal en base ~ enfoque de sistemas. 13 p.

MASTELLONE, P. 1999. Suplemento Agropecuario. Diario La Nación

PEÑA ZUBIATE, O, D_MAlDONADO PINEDO, H. MARTlNEZ Y R HEVIA. 1982- Suelos_ En: Inventario Integrado de los Recursos Naturales de la Provincia de La Pampa_ INTA, Provincia de La Pampa, Universidad Nacional de La Pampa. Buenos Aires, 493 p.

SANCHEZ, A., S. FERRETTI y G. CHAU 2000. Descripción de las cuencas lecheras de la Provincia de La Pampa y caracterización de los sistemas de producción mas representativos.

Trabajo final de graduación, Facultad de Agronomía UNLPam. 30 p.

RECA, L.G. 1998. El nuevo marco macroeconómico y el sector agropecuario argentino. 56 p.

SAGYP (Secretaria de Agricultura, Pesca y Alimentación, departamento de lechería). 1996. Principales cuencas lecheras Argentinas. 53 p

Published

2020-04-17

How to Cite

Sanchez, A., Chau, G., Ferretti, S., Babinec, F., Colazo, R., De Durana, J., … Zappa, M. (2020). Characterization of dairy production systems in different regions of La Pampa. Semiárida, 12(1), 7–19. Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/view/4682

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos