Effects of institutional interventions on pig production’s economic output in La Pampa province

  • Walter Mazzola Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • Juan Suquia Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • Gerardo Succurro Gobierno de la Provincia de La Pampa
  • Norberto Zanotti Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía

Keywords:

macroeconomic interventions, economic results, small scale pig producers

Abstract

Pork production is positioned as an alternative for livestock farming that generates economic value adds, employment opportunities and social ties in communities of the hinterland regions. However, that activity must face a future scenario of great challenges driven by the macroeconomic and sectoral policies implemented in Argentina, since the end of 2015. The effects of those policies on the national evolution of pork productive and commercial variables are assessed, in this paper, by calculation of the economic output of primary feed production in La Pampa province. This involved the performing of a descriptive and regional investigation, which was instead worked out by modeling of typical production systems, calculation of economic results and comparison of costs and average incomes. In spite of the continuous increase in pork consumption, its upward trend in national production was slowed down. The growing gap between these two variables was covered up by imports, which increased sharply in relative terms. The profit margins for pork producers in La Pampa province were reduced, due to increments in costs that resulted proportionally greater than the observed for their income. This reveals a scenario where the economic result depends on the efficiency of production management, adoption of technologies, advances in associativity as an alternative to scale progress, improvements in the purchasing of supplies and access to new commercial channels.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Balbi L. & M. Sierra. 2016. Anuario Porcinos 2016. Dirección Nacional de Producción Ganadera ­ Ministerio de Agroindustria de la Nación. Asociación Argentina de Productores Porcinos. http://www.porcinos.org.ar. Consultado: febrero 2017.

Banco Central de la República Argentina. 2017. http://www.bcra.gov.ar/Pdfs/PublicacionesEstadisticas/BoletinEstadistico/boldat201701.pdf

Beaumond N.P. 2016. Mercado Mundial de las Carnes, Situación Actual y Perspectivas. I Forúm Cárnico: Escenario del Futuro del sector. Barcelona, España.

Bolsa de Cereales. 2017. http://www.bolsadecereales.com/ Consultado: marzo 2017.

Brunori J. 2013. Porcinos: Eficiencia y Rentabilidad a Corto Plazo. INTA Marcos Juárez. Córdoba.

Busellini L. 2016. Informes de Cadenas de Valor Cárnica ­ Porcina Subsecretaria de Planificación Económica –Ministerio de Hacienda y Finanzas Públicas.

Cámara Argentina de la industria de chacinados y afines. 2017. http://www.caicha.org.ar Consultado: mayo 2017.

Censo Nacional Agropecuario. 2002. INDEC. Centro de Información de actividades porcinas. 2017. http://www.ciap.org.ar Consultado: febrero 2017.

Colombo F., R. Durán, E. Martínez Ferrario & T. Zorraquín. 2011. Los Costos en la Empresa Agropecuaria. Santander Río, YPF, CREA.

Fenoglio D. 2009. El impacto de la apertura económica sobre la producción porcina argentina. [en línea]. Tesis de Magister. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Católica Argentina.

García F. 2007. El mercado de Carne de Cerdo en Argentina y en el Mundo. Editorial INTA Marcos Juárez.

Iglesias D. & G. Ghezan. 2013. Análisis de la Cadena de Carne Porcina en Argentina. Estudio socioeconómico de los sistemas Agroalimentarios y Agroindustriales Nº 12. Proyecto Especifico 302421: Economía de las cadenas

agroalimentarias y agroindustriales. Área de Economía y Sociología, INTA.

INDEC. 2017. https: //www. indec.gob. ar/ nivel4_default.asp?id_tema_1=3&id_tema_2=5&id_tema_3=32INTA. 2017. http://www.inta.gov.ar Consultado: febrero 2017.

Ministerio de Agroindustria. 2017. Evolución mensual y anual de los principales Indicadores porcinos. Ministerio de Agroindustria. 2017. http://www.agroindustria.gob.ar/sitio/ Consultado: febrero 2017.

Ministerio de Agroindustria. 2017. Unidad para el Cambio Rural. http://www.ucar.gob.ar Consultado: marzo 2017.

Ministerio de la Producción, La Pampa. 2017. http://www.produccion.lapampa.gov.ar Consultado: mayo 2017. OCDE­FAO. Perspectivas Agrícolas 2014. https://www.oecd­ilibrary.org/agricultureand­food/ocde­fao­perspectivas­agricolas­2014_agr_outlook­2014­es

Papotto D. 2006. Producción porcina en Argentina, pasado, presente y futuro. Vº Congreso de Producción Porcina del Mercosur, Río Cuarto.

Ruíz M., H. Reyes, E.M. Ruíz & E.A. Reyes. 2010. Metodología de la investigación Nº 303.1. Cengage Learning

SENASA. 2015­-2016. http://www.senasa.gob.ar/cadena­animal/porcinos/informacion/informes­y­estadisticas

Published

2018-06-22

How to Cite

Mazzola, W., Suquia, J., Succurro, G., & Zanotti, N. (2018). Effects of institutional interventions on pig production’s economic output in La Pampa province. Semiárida, 27(2). Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/view/2968

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos