The intangible impact of extension: legitimacy and recognition in the valorization of a local agri-food product

DOI:

https://doi.org/10.19137/cuadex-2024-08-0207

Keywords:

university extension, tomato platense, intangible impact

Abstract

University extension has evolved towards a dialogic and participatory model, including, among other aspects, the importance of local knowledge and resources. The project to valorize the “tomate platense” is analysed in order to investigate how university extension has impacted intangible dimensions (symbolic and subjective) of a specific reality. In particular, we reflect on a case of university intervention, highlighting how the perception of the “tomate platense” as a local product has been transformed, and the identity of the participating producers. Developed in the green belt of La Plata, Argentina, the project faced difficulties in overcoming commercialization challenges, affecting the economic viability of the proposal and remaining a marginal production. However, it succeeded in changing public perception and granting legitimacy and recognition to those who produced it.

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Author Biography

Jeremías Otero, National University of La Plata

Magister en Procesos Locales de Innovación y Desarrollo Rural (2011) FCAyF – UNLP. Ingeniero agrónomo (2007) FCAyF – UNLP. Jefe de Trabajos prácticos del Curso de Extensión Rural, de las carreras de grado de la FCAyF. Docente corresponsable en el Curso de posgrado: Sistemas Agroalimentarios Localizados en las Maestrías de Economía Agroalimentaria y Procesos Locales de Innovación y Desarrollo Rural de la FCAyF, UNLP. Publicaciones recientes: "Educar, concientizar, transferir, dialogar… ¿qué es y para qué sirve la extensión rural?" (2019) / "Extensión universitaria orientada al medio rural en la Universidad Nacional de La Plata (2003-2019)" (2023). Integrante de proyectos de investigación que vinculan problemáticas socio-territoriales, valorización de los recursos locales y procesos de extensión en el medio rural. Director de proyectos de extensión universitaria orientados a la recuperación y valorización de la agrobiodiversidad local.

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Published

2024-10-25

How to Cite

Otero, J. (2024). The intangible impact of extension: legitimacy and recognition in the valorization of a local agri-food product. Cuadernos De Extensión Universitaria De La UNLPam, 8(2). https://doi.org/10.19137/cuadex-2024-08-0207