Contributions to the conservation and promotion of the food heritage from a University Community Work of the School of Nutrition of the University of Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.19137/cuadex-2023-07-0208

Keywords:

traditional food, food culture, Costa Rica, university communal work, nutrition

Abstract

This article describes the main contributions of the TCU-486 project of the School of Nutrition of the University of Costa Rica (UCR) in the conservation and promotion of the food heritage of Costa Rica. The review of reports and resources produced during the period 2003-2023 was carried out with emphasis on the themes, participating actors, achievements and challenges. There has been the participation of 440 students from 25 different majors, with the investment of 132,000 hours of work in communities, mainly in the Greater Metropolitan Area, and the active participation of the elderly population as bearers of the tradition. The project has been linked to 71 entities between public institutions, community organizations, Municipalities, among others, which has allowed the development of educational, promotional and action research activities. The main challenges are the sustainability of the actions, the greater projection in remote areas and the consistency in student participation, given the school schedules and the monitoring required in the communities. It is evident how this social action project responds to the commitment to generate spaces for reflection, encounter and community and intergenerational dialogue, as well as the link with other national bodies in favor of the conservation and promotion of cultural heritage.

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Author Biographies

Milena Cerdas Núñez, Universidad de Costa Rica

Licenciada en Nutrición humana por la Universidad de Costa Rica. Tiene una maestría Académica en Ciencia de Alimentos por la Universidad de Costa Rica. Participación en proyectos de Acción Social e investigación vinculados con tradiciones alimentaricas, población con discapacidad, ciencia de los alimentos. Cargos docente-administrativos: Coordinación de sección de alimentos y gestión de servicios de alimentación, Coordinación de Laboratorio de alimentos, Coordinación Comisión de Docencia. Publicó: Análisis de la canasta básica alimentaria de Costa Rica: oportunidades desde la alimentación y nutrición (2020); Estimación del peso de porciones de alimentos ilustrados en fotografías digitales (2020);  Capacitación en higiene y manipulación de alimentos para población con discapacidad intelectual: sistematización de la experiencia (2020); Aspectos socioculturales y alimentarios vinculados con el trapiche y la tapa dulce en Costa Rica (2018);  Volver la mirada a nuestros alimentos: recetas nutritivas con alimentos que forman parte de las tradiciones alimentarias de Costa Rica (2014); Guía para la atención de personas adultas mayores con problemas de masticación y deglución (2012); Rescate de preparaciones a base de maíz en Costa Rica: una experiencia de trabajo comunitario con la participación de personas adultas mayores y estudiantes universitarios durante el período 2003-2007 (2008); Meriendas para los más pequeños. Recetario-Calendario 2007 (2007). 

Emmanuel Delgado Larios, Universidad de Costa Rica

Bachelor's degree in Nutrition, University of Costa Rica. Professor and researcher of School of Nutrition, University of Costa Rica

Patricia Sedó Masís, Escuela de Nutrición, Universidad de Costa Rica

Docente e investigadora de la Escuela de Nutrición de la Universidad de Costa Rica desde 1989, Directora de esta Unidad Académica durante el período 2001-2009.  En formación académica cuento con Licenciatura en Nutrición y Maestría en Gerontologia de la Universidad de Costa Rica y  Maestría en Administración Educativa de la Universidad Latina de Costa Rica.  Las áreas de trabajo son cultura alimentaria, seguridad alimentaria y nutricional, nutrición de la persona adulta mayor y nutrición pública, con cursos y proyectos de acción social investigación a cargo, entre ellos el Programa de Educación y Atención Nutricional Universitario y del Programa Alimentos y Cocina Patrimonial de Costa Rica: aportes para contribuir a su salvaguardia y un Trabajo Comunal Universitario para la promoción de la alimentación tradicional en Costa Rica.    En el 2020 recibí el Premio de Acción Social "María Eugenia Dengo" de la Universidad de Costa Rica por el Area de Salud.

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Published

2023-11-29

How to Cite

Cerdas Núñez, M., Delgado Larios, E., & Sedó Masís, P. . (2023). Contributions to the conservation and promotion of the food heritage from a University Community Work of the School of Nutrition of the University of Costa Rica. Cuadernos De Extensión Universitaria De La UNLPam, 7(2), 144–171. https://doi.org/10.19137/cuadex-2023-07-0208