Forage quality, hematological variables and serum minerals status in goats from a farm in western of La Pampa

  • Ignacio Daniel Kotani National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences https://orcid.org/0009-0004-6042-067X
  • Patricio Mario Dayenoff National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences
  • Guillermo Hector Pechín National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences https://orcid.org/0000-0001-7341-5897
  • Gabriel Alberto Genero National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences
  • Antonio Gerena National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences
  • Silvina Soraya Denda National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences https://orcid.org/0000-0002-1994-9115
  • Marisa Etel Gimenez National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences
  • Jésica Noelia Sánchez National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences
  • Florencia Cora Jofré National University of La Pampa. Faculty of Exact and Natural Sciences
  • Marianela Savio National University of La Pampa. Faculty of Exact and Natural Sciences

DOI:

https://doi.org/10.19137/cienvet202426202

Keywords:

Frage quality, Goats, West of La Pampa

Abstract

The objective of this work was to evaluate the forage quality of goat intake in an establishment in the department of Limay Mahuida, La Pampa, at different times of the year, together with hematological parameters and serum levels of minerals of grazing goats. To do this, temporary ingestion was simulated using the results of previously carried out work as a basis. Five simulations were carried out per station and in each of them the content of crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), dry matter (DM) basis, was analyzed. The quality of drinking water was also evaluated. In each season of the year, blood samples were taken from 15 adult goats to determine hematological variables and serum concentration of calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg), copper (Cu) and free T4 (T4 L). The lowest ADF concentration (34.5%) corresponded to spring. The highest levels of CP intake were observed in winter and spring. The average values in drinking water were 4,764 mg of total salts/l, sulfates: 1,662 mg/l, Ca: 659 mg/l and (sodium) Na: 437 mg/l. With respect to minerals in serum, lower levels of P and higher levels of Cu can be highlighted in summer and lower concentrations of Mg in autumn and spring, but without indicating situations of mineral deficiency. It can be concluded that the goat intake, allowed the requirements in the different physiological stages to be covered.

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Author Biographies

Ignacio Daniel Kotani, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Docente Investigador y Extensionista de la Cátedra de Producción de Rumiantes
Menores, Facultad de Ciencias Veterinarias. UNLPam

Patricio Mario Dayenoff, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Docente Investigador y Extensionista de la Cátedra de Producción de Rumiantes Menores, Facultad de Ciencias Veterinarias. UNLPam

Guillermo Hector Pechín, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Profesor Adjunto de las cátedras de Nutrición Animal y de Producción Porcina, Facultad de Ciencias Veterinarias,  UNLPam. Trabajos de investigación en las áreas de Nutrición Mineral de Rumiantes y de Producción Porcina.

Gabriel Alberto Genero, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Profesor Asociado de la Cátedra de Fisiología Animal, Profesor Adjunto de la cátedra de Nutrición Animal, FCV, UNLPam. Trabajos de investigación en el área de Nutrición de Rumiantes.

Antonio Gerena, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Jefe de Trabajos Prácticos de la Cátedra de Nutrición Animal, FCV, UNLPam.

Silvina Soraya Denda, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Jefe de Trabajos Prácticos de la Cátedra de Nutrición Animal,
FCV, UNLPam. Asesor Responsable del Laboratorio de Nutrición Anima, FCV, UNLPam. Trabajos de investigación en las áreas de Nutrición de Rumiantes y Monogástricos.

Marisa Etel Gimenez , National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Jefe de Trabajos Prácticos, cátedra de Clínica de Animales Pequeños, Ayudante de Primera, cátedra de Bacteriología y Micología, Facultad de Ciencias Veterinarias,  UNLPam

Jésica Noelia Sánchez, National University of La Pampa. Faculty of Veterinary Sciences

Ayudante de Primera, cátedra de Patología y Anatomía Patológica, Facultad de Ciencias Veterinarias  UNLPam

Florencia Cora Jofré, National University of La Pampa. Faculty of Exact and Natural Sciences

Jefe de Trabajos Prácticos de la cátedra de Química Física I, FCEyN, UNLPam. CPA Adjunta, CONICET.

Marianela Savio, National University of La Pampa. Faculty of Exact and Natural Sciences

Profesora Adjunta de la cátedra de Química Analítica III, FCEyN, UNLPam. Investigadora Independiente INCITAP (Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa), CONICET-UNLPam.

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Contribuciones de autor/a/es/as CRediT:

Todos los autores contribuyeron a la concepción y el diseño del estudio. La preparación del material, la recopilación y el análisis de datos fueron realizados por Patricio Dayenoff, Ignacio Kotani y Guillermo Pechin. El primer borrador del manuscrito fue escrito por los mismos y todos los autores comentaron las versiones posteriores del manuscrito. Todos los autores leyeron y aprobaron el manuscrito final.

Supervisión: Patricio Dayenoff

Agradecimientos:

A María Coria y Mario Rosas que tan amablemente nos recibieron en cada visita poniendo a disposición su establecimiento (el campo y los animales) para poder obtener las muestras y llevar adelante este trabajo de investigación.

Financiamiento:

Secretaría de Ciencia y Técnica. Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional de La Pampa.

imagen ilustrativa

Published

2024-07-12

How to Cite

Kotani, I. D., Dayenoff, P. M., Pechín, G. H., Genero, G. A., Gerena, A., Denda, S. S., … Savio, M. (2024). Forage quality, hematological variables and serum minerals status in goats from a farm in western of La Pampa. Ciencia Veterinaria, 26(2), 96–113. https://doi.org/10.19137/cienvet202426202

Issue

Section

Artículos de Investigación