Efecto de la suplementación con jugos de fruta sobre el ambiente y la digestión de forrajes en rumen

  • H. J. Petruzzi Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía INTA EEA Anguil Anguil
  • C. M. Ferri Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • V. V. Jouve Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • N. P. Stritzler Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía INTA EEA Anguil

Palabras clave:

jugo de fruta, dieta fibrosa, ambiente, digestión ruminal,

Resumen

La utilización de Jugos de fruta como suplemento energético en vacas de cria ha tomado gran importancia en la Provincia de La Pampa, durante los últimos años. El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto de la adición de Jugo de fruta a una dieta de heno de alfalfa sobre el ambiente ruminal y la digestión ruminal. Se utilizaron seis novillos fistulados en el rumen, en un diseño cross-over de dos tratamientos y dos periodos. Los animales recibieron, sd libitum, heno de alfalfa, a esta dieta se adicionaron 4,47 mi Kg. PV0.75.d-1 de agua destilada (To) o jugo de fruta (T1), ambos fueron suministrados a través de cánula ruminal dos veces al día (8:00 y 16:00 h). Después de 7 días de acostumbramiento a los tratamientos se extrajeron muestras de líquido ruminal a las 2, 6 Y 16 h posteriores al suministro del agua o jugo, durante cuatro días consecutivos en cada periodo. Sobre las muestras extraídas se determinó pH, concentración de nitrógeno amoniacal (N-NH3 y ácidos grasos volátiles (AGV). La degradación de la materia seca (MS) y proteína bruta (pe) en el rumen fue medida sobre hojas de heno de alfalfa y sobre MS de heno de pasto llorón diferido, a través de la técnica in sacco. Los resultados fueron analizados mediante ANOVA. El pH difirió (To :1 6,60; T1 = 6,35; P = 0,051) luego de dos horas de la adición de jugo, mientras que no fue distinto a las 6 h (To = 6,50; T1 = 6,40; p= 0,130) ni a las 16 h (To = 6,33; T1=6,17; p= 0,169). En AGV (en mM) se observó una tendencia a la significación (To= 76,3; T1= 71,3; P :1 0,094) a las 6 h, mientras que no hubo efecto de tratamiento a las 2 h (To= 74,8; T1= 80,7; P = 0,293) ni a las 16 h (To= 85,7; T1 = 84,6; P= 0,866). No se detectó efecto alguno de la suplementación con jugo sobre la concentración de amoniaco ruminal (en mg l-1, de N-NH3): 2 h: Te = 237,0; T, = 230,6; P = 0,522; 6 h: To= 210,0; T1= 197,2; P= 0,356; 16 h: To = 215,8; T1= 196,7; P= 0,154. La adición de Jugo no influyó sobre la degradabilidad efectiva (DE) in sacco de la materia seca de hojas de alfalfa (DE: To= 67,8; T1= 67,6; p =0,831) Y de heno de pasto llorón diferido (DE: Te = 23,1; T, = 22,2; P = 0,421). La DE de la PB de hojas de heno de alfalfa presentó una tendencia a ser mayor cuando se agregó agua destilada (To = 47,4; T1= 45,6; P = 0,107). En las condiciones del ensayo, la suplementaci6n con Jugos de fruta sobre una dieta fibrosa no produjo efectos claros sobre el ambiente ruminal que afecten el status nutricional.

Trabajo presentado en el 20° Congreso Argentino de Producción Animal, junio de 1996, Río Hondo, Santiago del Estero.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

AFRC (1993): Energy and prolein requiremenls of ruminants. An advisory manual prepared by the AFRC Technical Comittee on responses to nutrients. CAB Intematlonal, Wallingford, Reino Unido, 159 p.

BARRY,T.N. Y JOHNSTONE,P.D. (1976): A comparison of supplementary sources of nitrogen and energy for increasing the voluntary intake and utilizatlon of barley straw by sheep. J. agric. Sci. (Camb.) 86: 163-169.

BOWMAN,J.G.P.; SOWELL,B.F. y PATERON,J.A. (1995): Liquid supplementatíon for ruminants fed low-quality

forage diets: a review. Anim. Feed Sci. Technol. 55: 105-138.

CASTRILLO,C.; FONDEVILLA,M.; GUADA,J.A. y DE VEGA,A. (1995): Effect of ammonia treatment and carbohydrate supplementation on the intake and digestibility of bariey straw diets by sheep. Anim. Feed sct, Technol. 51: 73-90.

CHARMLEY,E.; VEIRA,D.M.; BUTLER,G.; AROEIRA,L. y CODAGNONE, H.C.v. (1991): The effect of frequency of feeding and supplementation with sucrose on ruminal fermentation of alfalfa sillage given ad libitum or restricted to sheep. Can. J. Anim. Scí. 71: 725- 737.

CHASE,C.C. y HIBBERD,C.A. (1987): Utilizatíon of low quality native grass hay by beef cows fed increasing quantítíes of corn grain. J. Anim. Sci. 65: 557-566.

COVAS,G. (1982): Potencial y limitaciones de los recursos forrajeros actuales y de aquellos en v las de experimentación en la Región Pampeana Semiárida. Actas de las Primeras Jornadas Técnicas sobre Producción Animal en la Región Pampeana Semiárida. Universidad Nacional de La Pampa, Santa Rosa, La Pampa, pp. 13-28.

CROOKE,W.M. y SIMPSON,W.E. (1971): Determination of ammonium in Kjeldahl digests of crops by an automated procedure. J.Sci. Food Agric. 22: 9-10.

DEMEYER,D.1.(1981): Rumen mierobes and digestion of plant cell walls. Agríc. Environm. 6: 295-337.

EL-SHAZLY,K. y NAGA,M.A. (1981): Supplementation of rations based on low quality roughages under tropicai condltions. In: Utilization of low quality roughages in Africa (Kategile,J.A.; Said,A.N. y Sundslol,F. Eds.), AAS, Noruega, pp. 157- 170.

ERFLE,J.D.; BOILA,RJ.; TEATHER,RM.; MAHADEVAN,S. y SAUER,F.D. (1982): Effect of pH on fermentation characteristics and protein degradation by rumen microorganisms in vitro. J. Dairy ser 65: 1457-1464.

FICK,K.R.; AMMERMAN,C.B.; MC GOWAN,C.H.; LOGGINS,P.E. y CORNELL,J.A. (1973): Influence of supplemental energy and biuret nitrogen on the utilization of low qualily roughage by sheep. J. Anim. Sci. 36: 137-143.

FISHWICK,G.; HEMINGWAY,R.G.; PARKINS,J.J. y RITCHIE,N.S. (1973): A note on the effect of urea conlained in a molasses sugar beet pulp cube on the voluntary intake and digestibllity of oat straw by steers. Anim. Prod. 17: 205-208.

GALYEAN,M.L. Y GOETSCH,A.L. (1993): Utilization of forage fiber by ruminants. In: Forage cell wall structure and digestibility (Jung, H.G.; Buxton,D.R.; Hatfield,RD. y Ralph,J. Eds.), ASA, CSSA, SSSA, Madison, Wisconsin, U.S.A., pp. 33-71.

HENNING,P.A.; VAN DER L1NDEN,Y.; MATTHEYSE,M.E.; MAUHAUS, W.K.; SCHWARTZ,H.M. y GILCHRIST,H.M. (1980): Factors affecting the intaka and dlgestion of roughage by sheep fed maize straw supplemented with maize grain. J. agrie. Sci. (Camb.) 94: 565-573.

HOVELL,F.D.DeB. (1986): Roughage digestion and intake by ruminants. In: Feedingstuffs evaluation. Modem aspects, problems, future trenes. (Uvingstone,RM. Ed.), Feed publ.1, Rowett Res.lnst., Aberdeen, Escocia, pp. 26-37.

JUNG,H.G. y ALLEN,M.S. (1995): Characteristics of plant cell walls affecting intake and dlgestlbility of forages by ruminants. J. Anim. Sci. 73: 2774- 2790.

KHALlLI,H. (1993): Supplementatlon of grass hay with molasses In crossbred (Bos taurus x Bos indlcus) non-Iactatlng cows: effect of level of molasses on feed intake, digestion, rumen fermentation and rumen digesta pool size. Anim. Feed Sci. Technol. 41: 23-38.

KHALlLI,H. Y OSUJI,P.O. (1994): The effect of replacement of wheat bran by graded levels of molasses on digestion, degradation and digestion kinetics of fibre and rumen digesta pool size in crossbred (Bos taurus x Bos indicus) steers fed nalive grass hay. Anim. Feed Scl. Technol. 47: 213-223.

L1NDBERG,J.E. (1985): Estimation of rumen degradability of feed proteins with the in saceo lechnique and various in vitro methods: A review. Acta Agric. Scand. Suppl. 25: 64-97.

MATHERS,J.C. y AITCHISON,E.M. (1981): Direct estimation of lhe extent of contamination of food residues by microbial matter after incubation within synthetic fibre bags in the rumen. J. agric. Sci. (Camb.) 96: 691-693.

MAYNE,C.S. Y GORDON,F.J. (1984): The effect of type of concentrate and level of concentrate feeding on milk production. Anim. Prod. 39: 65-76.

MCDONALD,1. (1981): A revised model for the estimation of protein degradability in the rumen. J agric. Sci. (Camb.) 96: 251-252.

MERTENS,D.R. (1994): Regulation of forage intake. In: Forage quality, evaluation, and utilization. (Fahey,G.C. Ed.), ASA, CSSA, SSSA, Madison, Wisconsin, U.S.A., pp. 450-493.

MINATO,H. Y SUTO,T. (1978): Technique for fractionation of bacteria In rumen microbial ecosystem. II.Attachment of bacteria isolated from bovine rumen to cellulose powder in vitro and elution of bacteria attached therefrom. J. Gen. Appl. Microbiol. 24: 1-16.

NJK, (1985): Introduction to the Nordic Protein Evaluation System forruminants Into practice and furlher research requirements. Acta Agric. Scand. Suppl.25: 216-220.

OBARA,Y.; FUSE,H.; TERADA,F.; SHIBATA, M.; KAWABATA,A.; SUTOH,M.; HODATE,K. Y MATSUMOTO,M. (1994): Influence of sucrose supplementation on nitrogen kinetics and energy metabolism in sheep fed with lucerne hay cubes. J. Agric. Sci. (Camb.) 123: 121-127.

PATERSON,J.A.; BELYEA,RL.; BOWMAN, J.P.; KERLEY,M.S. Y WILLlAMS,J.E. (1994): The impact of forage quality and supplementation regimen on ruminant animal intake and performance. In: Forage quallty, evaluatlon and Utillzation (Fahey, G.C. Ed.), ASA, CSSA, SSSA, Madison, Wisconsin, U.S.A., pp. 59-114.

SAS (Stalistlcal Analysls Systems Inslltule), 1996. SAS User's Gulde: Statlsllcs. SAS Institute, Cary, NC, U.S.A.

SLYTER,L.L. (1986): Abllity of pH-selected mlxed ruminal microblal populatlons lo diges! fiber al various pHs. Appl. Environ. Microbiol. 52: 390-391.

SMITH,W.R; YU,I. Y HUNGATE,RE. (1973): Factors affecting cellulolysls by Ruminococcus albus. J. Bactariol. 114: 729-737.

STEWART,C.S. (1977): Factors affecting the cellulolytic activity of rumen contents. Appl. Environ. Microbiol. 33: 497-502.

STEWART,C.S. (1986): Rumen fundion with special reference to fibre digestion. In: Anaerobic bacteria in habitats other than mano (Mead,G.C. y Bames, E. Eds.), Oxford: Blackwell, Reino Unido, pp. 263-286.

VAN NEVEL,C.J. y DEMEYER,O.I. (1988): Manipulation of rumen fermentation. In: The rumen microbial ecosystem. (Hobson,P.N. Ed.), Elsevier Applied Science, London, New York,pp. 343-359.

WEAKLEY,O.C.; STERN,M.O. y SATTER, L.O. (1983): Factors affecting disappearance of feedstuffs from bags suspended in the rumen. J. Anim. Sci. 56: 493-507.

ZORRILLA-RIOS,J.; HORN,G.w. y MCNEW, R.W. (1989): Effect of ammonlation and energy supplementation on the utlllzation of wheat straw by sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 22: 305-320.

Descargas

Publicado

2020-05-11

Cómo citar

Petruzzi, H. J., Ferri, C. M., Jouve, V. V., & Stritzler, N. P. (2020). Efecto de la suplementación con jugos de fruta sobre el ambiente y la digestión de forrajes en rumen. Semiárida, 9(2), 69–80. Recuperado a partir de https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/view/4820

Número

Sección

Comunicaciones