Evaluation of sheep corporal condition, regarding its physiological state in the north of La Pampa
DOI:
https://doi.org/10.19137/cienvet-202022102Keywords:
Sheep production cicle, Body condition, Productive efficiency, La PampaAbstract
For effective sheep production, males and females in good nutritional status, healthy and functional, are needed. The nutritional status can be known through the body condition score, whose evaluation allows corrections in management and increase the productive and reproductive efficiency of sheep according to their physiological status. The objective of this study was to evaluate the body conditioning sheep in relation to their physiological state trough semi-technical exploration, and on this basis make a diagnosis of reliable productive and reproductive situation. The study was carried out in the northern part of La Pampa province, in 8 mixed farms in spring-summer. A disparity of corporal sate was observed in sheep’s with the same physiological state in a sheep flock which means unfit animals. There is a tendency of the productive cycle to lean towards inefficiency that requires management interventions as to synchronize its stages with an optimal animal’s state and achieve maximum development.
Downloads
References
Facultad de Ciencias Veterinaria Universidad Nacional del Noreste. 2011. http.//
ppryc.files.wordpress.com/ 2011/04/utl-ovinos-ul.pdf.
Agüero D, Freire V, Peralta M, Vigliocco M, Sandoval G. Diagnóstico de la cadena ovinaen la provincia de Córdoba, Argentina. Revista Mexicana de Agronegocios. 2010: 14(26): 161 - 177.
Gómez MB, Castillo M, Aguirre SI, Díaz W, Vargas M, Hick MVH, Castillo MF, Frank EN.Caracterización de la estructura de los rebaños ovinos del norte de la provincia de
La Pampa. Revista de la Asociación Latinoamericana de Producción Animal. 2016:
(1): 1-5.
Manazza J. Manejo de carneros y ovejas en servicio “a campo”. GrupoSanidad Animal - EEA INTA Balcarce [Internet] 2013[Consultado el10d de Junio de 2019]. Disponible en: https://www.agrositio.com.ar/noticia/62153-manejo-de-carneros-y-ovejas-en-servicio-a-campo
Jefferies BC. What is the safe condition for breeding ewes and wethers? Tasmanian
Journal of Agriculture.1964. p. 26-33.
Buratovich O. Uso de la condición corporal. En Actualización en Producción Ovina.
San Carlos de Bariloche 4-8 Set.2010.
Giraudo CG. El empleo de la condición corporal como indicador del estado corporal
de los ovinos. EEA INTA Bariloche. Presencia.2009; N° 54. p. 32-35.
Romero O. Evaluación de la Condición Corporal y Edad de los ovinos. Instituto de
Investigaciones Agropecuarias, Ministerio de Agricultura. Temuco, Chile. Informativo
Nº 79[Internet] 2015. [Consultado 12 de Junio de 2019].Disponible en: file:///D:/
Desktop/NR40188%20condicion%20corporal%20Chile.pdf
Martínez Rojero RD. Comparación de cinco técnicas de campo para detectar preñez
en ovejas Pelibuey. Vet. Méx.1999: 30 (2): 193-198.
Universidad de Córdoba (UCO). Doctorado: Zootécnia y Gestión Sostenible. Diagnostico de gestación. España. [Internet] [Consultado el 10 de Junio de 2019]. Disponible en: http://www.uco.es/zootecniaygestion/menu.php?tema=122
Hick MVH, Lamas HE, Echenique J, Prieto A, Castillo MF, Frank EN. Estudio demográfico de los atributos morfológicos y productivos en poblaciones de Llamas de la provincia de Jujuy, Argentina. En AGRI, Special Issue on Animal Natural Fibers. 2009: 45: 71-78.
Sandoval Casilimas CA. 2002. Investigación Cualitativa. En Briones, G. Especialización en Teoría, Métodos y Técnicas de Investigación Social. ICFES, Colombia.[Internet] 2002[Consultado el 10 de Junio de 2019] Disponible en: http://es.scribd.com/ doc/7634389/Casilimas-SandovalInvestigacion-Cualitativa
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Al momento de enviar sus contribuciones, los colaboradores deberán declarar , de manera fehaciente, que poseen el permiso del archivo o repositorio donde se obtuvieron los documentos que se anexan al trabajo, cualquiera sea su formato (manuscritos inéditos, imágenes, archivos audiovisuales, etc.), permiso que los autoriza a publicarlos y reproducirlos, liberando a la revista y sus editores de toda responsabilidad o reclamo de terceros , los autores deben adherir a la licencia Creative Commons denominada “Atribución - No Comercial CC BY-NC-SA”, mediante la cual el autor permite copiar, reproducir, distribuir, comunicar públicamente la obra y generar obras derivadas, siempre y cuando se cite y reconozca al autor original. No se permite, sin embargo, utilizar la obra con fines comerciales.