Presence of mycotoxins in balanced food for laying hens

  • Ricardo Enrique Toso UNLPam Facultad de Cs. Veterinarias Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.
  • Mirta Susana Toribio UNLPam. Facultad de Cs Veterinarias Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.
  • Marilina Anahí Dieser UNLPam. Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.
  • Antonella Beatriz Borrello UNLPam. Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.
  • Silvia Marina Ardoino UNLPam. Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam

Keywords:

mycotoxins, aflatoxins, balanced food, laying hens

Abstract

The balanced food for laying hens may be contaminated with strains of fungi. The mycotoxins produced by them generate economic and productive problems in birds, such as decreased production, loss of overall state and death in extreme cases. The mycotoxins that affect more birds are aflatoxins produced by Aspergillus genus. The aim of this study was to assess the pres­ence of aflatoxins in commercial and manufactured by farmers food for laying hens in the city of General Pico, La Pampa. The samples obtained were analysed by the ELISA method. In 2014 the presence of toxic levels of aflatoxin was determined in 77,8% of the analysed samples, while in the first half of 2015 out of 17 samples 64,7% of them were with toxic levels. The appearance of Aflatoxins in foodstuff is a result of the lack of quality controls of the raw materials and inadequate storage systems. These re­sults determine the need for preventive measures for food han­dlers to avoid risks to which they are exposed. Meanwhile, the use of sequestrants is the most appropriate indication to reduce toxic effects on birds and avoid production losses

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Author Biographies

Ricardo Enrique Toso, UNLPam Facultad de Cs. Veterinarias Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.

Formación en Farmacología. Dirige el Centro de Invest. y Desarrollo de Fármacos (CIDEF) de la FCV-UNLPam donde participa en el desarrollo de trab. de invest .Desarrollo protocolos de extracción de compuestos vegetales y ensayos para determinar su bioactividad utilizando mod. in vivo e in vitro

Mirta Susana Toribio, UNLPam. Facultad de Cs Veterinarias Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam.

Desarrollo de proyectos de investigación en el área de Farmacología (Farmacognosia). Banco de extractos vegetales (180 especies) para el desarrollo de proyectos tendientes a validar datos etnofarmacologicos, como asi evaluar nuevas propiedades farmacologicas (antiparasitarias, antiinflamatorias, gastroprotectoras,y en particular antimicrobianas etc)y el potencial toxicologicos de los mismos en animales de experimentación

Silvia Marina Ardoino, UNLPam. Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos. Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam

Formación en Enfermedades Infecciosas y Producción de Aves. Codirectora del Centro de Investigación y Desarrollo de Fármacos (CIDEF). Desarrollo de Proyectos de Investigación relacionados con la actividad antimicrobiana de extractos vegetales sobre diferentes especies bacterianas de interés veterinario. Desarrollo de tareas Extensión relacionadas con producción aviar enfocada a la economía social. Desarrollo de actividades de Gestión Institucional en el área de Cooperación Internacional. Prof. De Enfermedades Infecciosas y  Producción de Aves, Piliferos y patología aviar

Published

2017-08-08

How to Cite

Toso, R. E., Toribio, M. S., Dieser, M. A., Borrello, A. B., & Ardoino, S. M. (2017). Presence of mycotoxins in balanced food for laying hens. Ciencia Veterinaria, 18(1), 39–48. Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/ojs/index.php/veterinaria/article/view/1897

Issue

Section

Artículos de Investigación