Assessment Isoproteic Using Sorghum Grain Diets in Rearing Calves

  • Ricardo Horacio Moralejo UNLPam
  • Delia Peratta UNLPam
  • Marcelo Rubén Sierro UNLPam
  • Alberto Osvaldo Giorgis UNLPam
  • Gabriel Alberto Genero UNLPam. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Germán López Alvarez
  • Juan Pablo Piccini
  • Claudio Fabián Tobal UNLPam. Facultad de Cs. Veterinarias

DOI:

https://doi.org/10.19137/cienvet20141616

Keywords:

feedlot, rearing, calves, nutrition, sorghum

Abstract

In this study the technical and eco­nomic feasibility of using ground sorghum grain in diets for breeding isoproteic to corral Brit­ish breed calves tested. They were grouped by body weight and assigned to three treat­ments (T) based on grain sorghum (GS) with different protein sources for 80 days: Grain sorghum (57.96%) with Sunflower Pellet (G) (32, 04%) TI (GSG); Grain sorghum (67.95%) with Pellet soy (S) (22.05%) TII (GSS); Grain sorghum (3.87%) with wheat bran (A) (86.13%) TIII (GSA). The intake of dry matter (DM) had significant differences (P <0.027); the higher DM intake (7.16 kg. /d) was for TI (GSG). The daily weight gains were significantly different (P <0.0116) throughout the study for TI (GSG) and TIII (GSA) respectively. The cost ($ / day / kg daily gain) treatment TIII (GSA) was lower than the other two treatments TI and TII GSG GSS. It was concluded that using grain sorghum isopro­teic diets in rearing calves the best production results were achieved when mixed with pellet sunflower or soy as a protein source

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ricardo Horacio Moralejo, UNLPam

Profesor de la Catedra Producción Bovinos de Carne  en la Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLPam, con orientación en el campo de la nutrición de los bovinos de carne en diferentes sistemas de producción. La actividad académica ha sido orientada a dominar modelos de producción bovina en las distintas áreas agroecológicas del país especialmente la zona semiárida central y patagónica

 

Delia Peratta, UNLPam

Médica Veterinaria, docente de las cátedras Producción de Bovinos de Carne y de Genética y Mejoramiento Animal, con especialidad en Docencia Universitaria en Ciencias Veterinarias y en Higiene y Seguridad en el Trabajo Agrario,específicamente desde el bienestar animal

Docente de Producción Bovinos de Carne

Marcelo Rubén Sierro, UNLPam

Docente de la Catedra Producción de Bovinos de Carne. Práctica  y especialización en el Manejo  Reproductivo de los Bovinos de Carne

Alberto Osvaldo Giorgis, UNLPam

Doctor por la Universidad de Córdoba  Ganadería Ecológica: Gestión de Explotaciones en Zonas DesfavorecidasFormado en análisis económico financiero, orientado a la producción agropecuaria. Profesor Economía Agraria

Gabriel Alberto Genero, UNLPam. Facultad de Ciencias Veterinarias

Càtedra Fisiología Animal y Nutrición Animal y Manejo de Alimentos

Claudio Fabián Tobal, UNLPam. Facultad de Cs. Veterinarias

Docente Producción Bovinos de Carne

Published

2017-07-07

How to Cite

Moralejo, R. H., Peratta, D., Sierro, M. R., Giorgis, A. O., Genero, G. A., López Alvarez, G., … Tobal, C. F. (2017). Assessment Isoproteic Using Sorghum Grain Diets in Rearing Calves. Ciencia Veterinaria, 16(1), 77–87. https://doi.org/10.19137/cienvet20141616

Issue

Section

Artículos de Investigación