Rumen degradability in situ of maize grains of contrasting genotypes

  • Federico Matías Ingentron Universidad Nacional de La Pampa - Facultad de Agronomía
  • Federico Dominguez Universidad Nacional de La Pampa - Facultad de Agronomía
  • Celia Mónica Rabotnikof Universidad Nacional de La Pampa - Facultad de Agronomía
  • Néstor Pedro Stritzler Universidad Nacional de La Pampa - Facultad de Agronomía

Keywords:

Grain, Maize, Milling, Flint, Dent, Degradability

Abstract

The rumen digestion of three maize hybrids with contrasting characteristics: flint (PROZEA 33), semi dent (AW 190 mg) and dent (CL 849 EXP), presented in the form of whole grains and three milling fractions, was evaluated. Each material was incubated in the rumens of 3 Hereford steers, fitted with rumen cannulaes, in nylon bags, for 3, 6, 9, 12, 24 and 48 hours for the three fractions, and 48 hours only for whole grain. The information obtained was fitted by an exponential equation with lag time, and the results subjected to analysis of variance and compared by test of Tukey. The highest effective degradability (ED) (p<0.05) was that of the dent hybrid, followed by the semi dent and, finally, the flint hybrid, but the last two were not significantly different. The comparison between fractions shows that the highest ED was found in the smallest one (p<0.05), with no differences between the other two. The ED of the whole grains was very low for all hybrids. It is concluded that the particle size obtained by grinding and the hybrid type affect the rumen digestion of the maize grain, and that the whole grains of maize are poorly digested.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dillon A., J.C. Elizalde & C.M. Zaniboni. 2005. Suplementación de novillos en pastoreo con grano de maíz flint o dentado. Rev. Arg. Prod. Anim. 25 (Supl 1): 29-30.

Elizalde J.C., P.A. Menchón, V.F. Parra, M.D. Montiel & G. Eyherabide. 2005a. Consumo y digestión de dietas basadas en granos de maíz flint o dentados ofrecidos enteros o molidos en vacunos. Rev. Arg. Prod. Anim. 25 (Supl 1): 33-35.

Elizalde J.C., P.A. Menchón, V.F. Parra, M.D. Montiel & G. Eyherabide. 2005b. Degradación ruminal in situ de la materia seca de dos genotipos de maíz ofrecidos enteros o molidos, en dietas con alta inclusión de grano, a vacunos. Rev. Arg. Prod. Anim. 25 (Supl 1): 35-36.

Galyean M.L., D.G. Wagner & F.N. Owens. 1979. Corn particle size and site and extent of digestion by steers. J. Anim. Sci. 49: 204-210.

Lobbosco F.A. 2009. El engorde a corral para la producción de carne en la provincia de Buenos Aires: un análisis económico. Tesis de grado. Facultad de Ciencias Económicas y Sociales, Universidad Nacional de Mar del Plata, 84 p.

Maresca S., F. Santini & E. Pavan. 2002. Comportamiento productivo de terneras alimentadas a corral con grano de maíz entero y partido. Rev. Arg. Prod. Anim. 22: 163-168.

McDonald I. 1981. A revised model for the estimation of protein degradability in the rumen. J. Agric. Sci., Camb., 96: 251- 252.

Montiel M.D. & J.C. Elizalde. 2004. Factores que afectan la utilización ruminal del grano de sorgo en vacunos. Rev. Arg. Prod. Anim. 24: 1-20.

NJK. 1985. Introduction to the Nordic Protein Evaluation System for ruminants into practice and further research requirements. Acta Agric. Scand. Supl. 25: 216.

Ørskov E.R., F.D.DeB. Hovell & F. Mould 1980. The use of the nylon bag technique for the evaluation of feedstuffs. Trop. Anim. Prod. 5: 195-213.

Pordomingo A.J. 2005. Feedlot. Alimentación, Diseño y Manejo. Editorial INTA Anguil. 228 p.

Rearte D. 1994. El Feedlot en la Argentina. Editorial INTA Balcarce. 95 p.

Rearte D. 2007. Programa de producción de carnes. Editorial INTA. 19 p.

Rooney L.W. & R.L. Pflugfelder. 1986. Factors affecting starch digestibility with special emphasis on sorghum and corn. J. Anim. Sci. 63: 1607-1623.

Stritzler N.P., C.M. Ferri & V.V. Jouve. 1997. Comparación de modelos utilizados para estimar la desaparición de la materia seca in sacco y la degradabilidad efectiva. Rev. Arg. Prod. Anim. 17: 353-364.

Stritzler N.P. & M.A. Gingins. 1983. Efecto del tamaño del animal sobre la masticación de granos. Producción Animal 10: 115-119.

Viglizzo E.F., L.V. Carreño, H. Pereyra, F. Ricard, J. Clatt & D. Pincén. 2010. Dinámica de la frontera agropecuaria y cambio tecnológico. En: Expansión de la frontera agropecuaria en Argentina y su impacto ecológico – ambiental. (E.F. Viglizzo & E. Jobbágy eds.). Ediciones INTA. pp. 9-22

Published

2018-08-13

How to Cite

Ingentron, F. M., Dominguez, F., Rabotnikof, C. M., & Stritzler, N. P. (2018). Rumen degradability in situ of maize grains of contrasting genotypes. Semiárida, 23(2). Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/ojs/index.php/semiarida/article/view/3149

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos