Effect of amendment with compost of pear pomace on forage production of Setaria italica (L.) P. Beauv.

  • Jorge Federico Maldonado Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial, Sede Alto Valle y Valle Medio
  • Marta Susana Agüero Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial, Sede Alto Valle y Valle Medio
  • Facundo Iturmendi Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente, Sede Alto Valle y Valle Medio
  • María Belén Buglione Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial, Sede Alto Valle y Valle Medio
  • Marcela Viviana Filippi Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente, Sede Alto Valle y Valle Medio
  • Daniel Alfredo Martínez Universidad Nacional de Río Negro http://orcid.org/0000-0002-5951-1214

Keywords:

biodegraded agroindustrial wastes, hungarian millet, organic amendment, pastures, saline soils

Abstract

The juicing industries generate large volumes of pomace, being composting an ecological alternative to recycle this residual organic matter. The objective of this work was to evaluate the production of forage in the cultivation of "Hungarian millet" cv. "Colorada Gigante" in response to the addition of variable doses of pear pomace compost to a sodium saline soil. An organic amendment of 0; 30; 60; and 90 t.ha–1 (dry weight content 79%) was used, evaluating plant development through plant height (AP) and dry weight (PS) at the start of panning of the crop. The results obtained showed that only the application of 90 t.ha–1 caused a significant increase of AP and PS, also observing a linear correlation between plant height and dry weight (R2 = 0.8). The observed effects allow to affirm that with the addition of this organic amendment it is possible to increase its production in suboptimal conditions related to the type of soil and date of planting.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Daniel Alfredo Martínez, Universidad Nacional de Río Negro

Profesor regular de Física Biológica y Física de los procesos Biológicos Universidad Nacional de Río Negro

 

Director del proyecto de investigación 2017-2019 40-A-626 UNRN

Alternativas para la utilización de residuos de industrias alimentarias: Compostaje y producción de Pleurotus ostreatus.

References

Ardie S.W., N. Khumaida, A. Nurb & N. Fauziah. 2015. Early Identification of Salt Tolerant Foxtail Millet (Setaria italica L. Beauv.). Proc. Food Sci. 3: 303-­312.

Bandera R. 2013. Rehabilitación de suelos salino­sódicos: Evaluación de enmiendas y de especies forrajeras. Tesis Magíster Universidad de Buenos Aires, Argentina, Área Recursos Naturales. http://ri.agro.uba.ar/files/download/tesis/maestria/2013banderaramiro.pdf

Bautista Zúñiga F., M. Durán de Bazúa & R. Lozano. 2000. Cambios químicos en el suelo por aplicación de materia orgánica soluble tipo vinazas. Rev. Int. Contam. Amb. 16(3): 89­-101.

Bolletta A. 2005. Verdeos de verano: moha y mijo. INTA, EEA Bordenave.

Bolletta A., S. Venanzi, H. Kruger, S. Lagrange & D. Larrea. 2009. Mijo y Moha: generalidades, producción y calidad. INTA, EEA Bordenave.

Carta H.G., P. Richmond, G. Pérez, L. Torrens Baudrix & J.N. Camarasa. 2017. Moha, una forrajera versátil Experiencias en CentroOeste de Buenos Aires. PARTE II: Fertilización. Rev. Tec. Agrop. 10(35): 36-­38.

Di Ciocco C.A. & E.A. Rodríguez Cáceres. 1994. Field inoculation of Setaria italica with Azospirillum spp. in Argentine humid pampas. Field Crops Res. 37: 253­-257.

Di Rienzo J.A., F. Casanoves, M.G. Balzarini, L. González, M. Tablada & C.W. Robledo. 2016. InfoStat versión 2016. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. http://www.infostat.com.ar.

Florio E.L., M. Amado, G. Botta & M. Tourn. 2009. Respuesta del cultivo de moha al sistema de implantación. Rev. Fac. Agron. UBA 29(2): 59-­67.

Gómez­ Brandón M., C. Lazcano & J. Domínguez. 2008. The Evaluation of Stability and Maturity during the Composting of Cattle Manure. Chemosphere 70: 436-­444.

Hendawy S.F., S.E. El­Sherbeny, M.S. Hussein & A.A Youssef. 2012. Evaluation of some cultivars of foxtail plants under salinity conditions. J. App.l Sci. Res. 8:620-­627.

Krishnamurthy L., H.D. Upadhyaya, C.L. Gowda, J. Kashiwag, R. Purushothaman, A. Sube Singh & V. Vadez. 2014. Large variation for salinity tolerance in the core collection of foxtail millet (Setaria italica (L.) P. Beauv.) germplasm. Crop Past. Sci. 65(4): 353-­361.

Laos F. 2013. Tratamiento de residuos orgánicos; su mejor destino. III Jornadas Nacionales de GIRSU, Rawson Chubut. http://www.inti. gob.ar/jornadasgirsu2013/pdf/presentacionesDisertantes/2921.pdf. Consultado 23/04/2018.

Martínez ­Cordeiro H., M. Álvarez­ Casas, M. Lores & J. Domínguez. 2013. Vermicompostaje del bagazo de uva: fuente de enmienda orgánica de alta calidad agrícola y de polifenoles bioactivos. Rec. Rurais 9: 55-­63.

Mattera J., E. Martínez, L. Romero & J. Velazco. 2016. Evaluación productiva de moha bajo diferentes manejos agronómicos en dos ambientes de la región pampeana. Rev. Tec. Agrop. 10(32): 44-­46.

Méndez D.G., M. Barraco & G. Berone. 2017. Fertilización nitrogenada de pasturas de festuca y agropiro. INTA EEA Gral Villegas. https://inta.gob.ar/documentos/fertilizacion­nitrogenada­de­pasturas­defestuca­y­agropiro. Consultado: 26/11/2018.

Mónaco I., M. Pamies & J. Rosello. 2003. Elaboración de heno con verdeos de verano: Moha (Setaria italica). INTA, Estación Experimental Colonia Benítez.

Moreno Casco J., R. Moral Herrero, J.L. García Morales & M.P. Bernal Calderón (eds). 2014. Residuos orgánicos en la restauración/rehabilitación de suelos degradados y contaminados, Libro 4 en: III. Recursos orgánicos: Aspectos agronómicos y medioambientales. Libro 4, Serie: De Residuo a Recurso: El Camino hacia la Sostenibilidad. Mundi­Prensa. Madrid, España. 194 pp.

Murray F., J.J. Gallego, D.P. Miñón & R.A. Barbarossa. 2010. Comunicaciones ­ Publicación del Valle Inferior 20 (63): 17­-22.

Peiretti P.G. & S. Tassone. 2016. Nutritive quality of foxtail millet (Setaria italica) grass, hay and silage, and seed fatty acid profile. Rev. Cubana Cienc. Agríc. 50(1): 151­-160.

Quiroz Guerrero I. & A. Pérez Vázquez. 2013. Vinaza y compost de cachaza: efecto en la calidad del suelo cultivado con caña de azúcar. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 5: 1069­-1075.

Richmond P. & H. Carta. 2012. Evaluación de la respuesta de moha a diferentes fechas de siembra en el partido de 9 de Julio (Bs As). INTA EEA Pergamino. https://www.engormix.com/ganaderia­carne/articulos/evaluacionrespuesta­moha­diferentest29850.html. Consultado: 11/07/2018.

Sánchez Hernández R., V. Ordaz Chaparro, G. Benedicto Valdés, C. Hidalgo Moreno & D. Palma ­López. 2005. Cambios en las propiedades físicas de un suelo arcilloso por aportes de lombricompuesto de cachaza y estiércol. Interciencia 30(12), 775-­779.

Sardiña, C. & M. Diez. 2016. Evaluación de moha (Setaria italica) con y sin fertilización nitrogenada en siembra tardía. Memoria Técnica 2015­2016. INTA EEA Gral. Villegas. Pp. 72­-73.

Secretaría de Política Económica. 2017. Cadena de valor manzana y pera. Año 2, N° 23. https://www.economia.gob.ar/peconomica/docs/2017/SSPMicro_Cadenas_de_valor_Manzana_y_pera.pdf. Consultado: 11/06/2018.

SENASA. 2011. Manual para el registro de fertilizantes, enmiendas, sustratos, acondicionadores, protectores y materias primas en la República Argentina. Anexo I. https://www.senasa.gob.ar/sites/default/files/ARBOL_SENASA/INFORMACION/PROD%20VETE%20FITO%20Y%20FERTILI/PROD%20FITO%20Y%20FERTILIZANTES/FERT%20ENMIENDAS%20Y%20OTROS/INSCRIBIR%20PRODUCTOS/Manual_Fertilizantes.pdf. Consultado: 26/11/20

Terra J.A., G. Scaglia, F. García Préchac. 2000. MOHA: Características del Cultivo y Comportamiento en Rotaciones Forrajeras con Siembra Directa. Serie Técnica N° 111. Eds. Unidad de Agronegocios y Difusión del INIA. Montevideo. 62 pp.

Published

2019-03-27

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos