Evaluation of the agronomical behaviour of different oregano ecotypes in 25 de mayo, La Pampa

  • José Oscar Mazzola Universidad Nacional de La Pampa
  • Juan Alberto Bollini Universidad Nacional de La Pampa
  • Aurora María Teresita Picca Universidad Nacional de La Pampa
  • María Carmen Torroba Universidad Nacional de La Pampa

DOI:

https://doi.org/10.19137/semiarida.2016(01).35-42

Keywords:

Origanum, yield, ecotype, production area

Abstract

Oregano is cultivated in semiarid regions with a negative water balance, therefore is necessary to apply irrigation according water needs. The area of 25 de mayo, La Pampa, which is fed by the Río Colorado, has an irrigation system that makes it suitable for this kind of farming. The goal of this paper was characterize productivity of four oregano ecotypes (Criollo, Mendocino, Cordobés and Compacto) in the irrigated area of 25 de Mayo. Dry matterin flowers and leaves of each ecotype was determined. The results showed that there were no significant differences in yield (p=0.05). However, it should be highlighted that important differences could be observed in the field where, Criollo and Cordobés ecotypes had highest productivity. The yield obtained was highest than in traditional areas, such as Mendoza and Córdoba, which makes the region under study a promising option for oregano production.

 

DOI: http://dx.doi.org/10.19137/semiarida.2016(01).35-42

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amorin J.L. 1988. Guía Taxonómica con plantas de interés farmacéutico, Colegio de Farmacéuticos y Bioquímicos de La Capital Federal, Bs. As.

Argüello J.A., Núñez S.B., Davidenco V., Suárez D.A., Seisdedos L., Baigorria M.C., La Porta N., Ruiz G. & V. Yossen. 2012. Sistema de producción y cadena de valor del cultivo de Orégano (Origanum sp.) en la Provincia de Córdoba (Argentina). PYTON 81: 23-34.

Cámara Argentina de Especias y Afines (CAEMPA) 2006. El “boom” del orégano. Informe situación del comercio del orégano. http://www.caempa.com.arSeminarios/El%20 Boom.htm

Chaunhan N., Singh S., Haider S. & H. Lohani. 2013. Influence of Phenological Stages on Yield and Quality of Oregano (Origanum vulgare L.) Under the Agroclimatic Condition of Doon Valley (Uttarakhand). Indian J. Pharm. Sci. 75(4): 489-493.

Corradi P., Del Río J.A., Eleicegui G. & T. Zorraquin 2005. Agroalimentos Argentinos II. AACREA. Buenos Aires, Argentina.

Davidenco V. 2005. Aspectos ecofisiológicos que determinan la productividad del cultivo de orégano (Origanum spp) en ecotipos de arquitectura contrastante. Tesis doctoral. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Córdoba. https://rdu.unc.edu.ar/bitstream/handle/11086/1774/Davidenco%2020Aspectos%20ecofisiol%C3%B3gicos%20que%20determinan%20la%20productividad%20de%20ecotipos%20de%20or%C3%A9gano..%20.pdf?equence=1Di

Fabio A. 2000. Perspectivas de Producción de plantas aromáticas y medicinales en Latinoamérica. Conferencia. En: XXIII Congreso Argentino X Latinoamericano III Congreso Iberoamericano de Horticultura. Mendoza, Argentina.

FAO/OMS. 2012. Propuesta de creación del comité del codex sobre especias, hierbas aromáticas y sus preparados. Resumen. En: 18ª reunión sobre normas alimentarias del Comité Coordinador FAO/OMS para América Latina y El Caribe, San José (Costa Rica), 19-23 de noviembre de 2012.

Gaetán S.A., Madia M.S. & A. Curioni. 2007. Especies del género Fusarium asociados al declinamiento del orégano en la Argentina. Bol. Latinoam. Caribe Plant. Med. Aromáticas 6(6): 342-343.

Gil A., I.E. Paunero, A. Huarte & C. van Baren. 2009. Comportamiento productivo de tres genotipos de orégano cultivados en la localidad de San Pedro, Buenos Aires: materia seca y aceite esencial. INTA. http://inta.gob.ar/sites/default/files/scripttmp-ip0901d. pdf

Infostat 2002. Grupo Infostat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina Instituto de Desarrollo Rural. 2009. Evaluación económica para cinco modelos de producción primaria de orégano en la Provincia de Mendoza utilizando cuatro variables críticas http://www.idr.org.ar/wp-content/uploads2012/02/oregano 2009-10-19642_2009-10-19-337.pdf

INTA Alto Valle. Informes: Condiciones climáticas temporada 2008-2009 y 2009-2010. http://sipan.inta.gob.ar/agrometeorologia/met/met/informes.htm

Inventario Integrado de los Recursos Naturales de la Provincia de La Pampa, 2004. https://recursosnaturales.lapampa.edu.ar

Kintzios S.E. 2002. The genera Origanum and Lippia. (Ed. Spirindo E. Kintzios). Agricultural University of Athens. Athens. Greece. 277 p.

Kofidis G., M. Bosabalidis & M. Moustakas. 2003. Contemporary seasonal and altitudinal of leaf structural features in oregano (Origanum vulgare L.). Ann. Bot. 92: 635-645.

Luayza G.G., I.R. Palomo & R.E. Brevedan. 2000. Comportamiento agronómico del orégano cultivado bajo riego en el sur de la provincia de Buenos Aires. En: Anales de SAIPA - Sociedad Argentina para la Investigación de Productos Aromáticos, IX Congreso Nacional De Recursos Naturales Aromáticos y Medicinales 16: 121-124.

Muñoz F. 1996. Plantas medicinales y aromáticas: estudio, cultivo y procesado. Ediciones Mundi-Prensa. Madrid. 369 p.

Panonto S., J. Bastías, P. Potaschner, C. Baglio & P. Bauzá. 2011. Análisis de propuestas económicas en función de dos ecotipos de orégano. Horticultura Argentina 30(73): 126.

Santillán L., S. Carmona, C. Schieda & A. Vicente 2011. Producción de orégano deshidratado. Proyecto de inversión. Licenciatura Administración de negocios agropecuarios. Cátedra de Diseño y Evaluación de Proyectos Agroindustriales. UNLPam. http://www.agro.unlpam.edu.ar/licenciatura/diseno/2012/Proyectooreganodeshidratado%20-%20 SANTILLAN, %20CARMONA,%20SCHIEDA%20Y%20VICENTE.pdf

Sellami I.H., E. Maamouri, T. Chahed, W.A. Wannes, M.E. Kchouk & B. Marzouk. 2009. Effect of growth stage on the content and composition of the essential oil and phenolic fraction of sweet marjoram (Origanum majorana L.). Ind. Crops Prod. 30(3): 395-402.

Verlet N. 1996. Situación y perspectivas del comercio mundial de los productos aromáticos. Boletín plantas Aromáticas Nº7: Valoración económica del sector aromático. Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca (SAGyP). Buenos Aires. p. 4.

Xifreda C. 1983. Sobre oréganos cultivados en Argentina. Kurtziana 16: 133-148.

Yossen V., Conles M. & C. Cragnolini. 2013. Presencia de Phomopsis sp., agente causal del tizón del orégano (Origanum vulgare) en Córdoba, Argentina. RIA 39(2).

Published

2018-02-26

Issue

Section

Comunicaciones