Building up new alternatives to food consumption. The case of “solidary retailers” in Buenos Aires

DOI:

https://doi.org/10.19137/huellas-2022-2605

Keywords:

place, resistance, food, consumption, solidary retailers

Abstract

Over the last decade, different types of resistance have emerged in urban areas that question the dominant agri-food model and seek to promote and articulate alternative experiences of food production/consumption through different means. Among them, the so-called solidary retailers that distribute food and other products of the basic basket in cities, calling for critical and responsible consumption, are gaining increasing visibility. Within this framework and adopting a case study approach to solidary retailers in the Ciudad Autonoma de Buenos Aires, I propose to analyze the places and discourses that they build/articulate, as an important element to concretize, disseminate and consolidate intermediation. This analysis allowed me to identify virtual places (websites, social networks, WhatsApp groups) and geographical discourses (ideas and geographical metaphors to promote their work and the products they sell) as two main aspects for the reproduction and expansion of these experiences. Research relied on secondary data sources that include: bibliography on each case, retailer’s web pages and social networking sites, journalistic articles and assessments by the actors involved.

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Author Biography

Mariana Beatriz Arzeno, CONICET-UBA. Instituto de Geografía. Grupo de Estudios Geografías Emergentes

Licenciada y Doctora en Geografía por la Universidad de Buenos Aires. Investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) con sede en el Instituto de Geografía de la UBA, donde coordina el Grupo de Estudios Geografías Emergentes: políticas, conflicto y alternativas socio-espaciales. Sus líneas de investigación se enmarcan dentro del campo de la geografía política y rural y focalizan en la espacialidad de los procesos políticos y resistencias en torno al acceso a la tierra, al ordenamiento y a la producción / consumo de alimentos tanto en áreas rurales como urbanas de Argentina, siendo directora de proyectos de investigación grupales sobre esos temas, entre otros. Es docente de grado y posgrado en la Universidad de Buenos Aires y dicta cursos de posgrado en varias universidades nacionales de Argentina. Cuenta con diversas publicaciones en revistas científicas nacionales e internacionales, capítulos y coordinación de libros.

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Published

2022-05-16

How to Cite

Arzeno, M. B. (2022). Building up new alternatives to food consumption. The case of “solidary retailers” in Buenos Aires. Huellas, 26(1), 63–101. https://doi.org/10.19137/huellas-2022-2605

Issue

Section

Artículos