Evaluation of the subjective quality of pork, using Qualitative Data Analysis (QDA) techniques, in the metropolitan area of Buenos Aires

  • José María Aulicino Universidad Nacional de Lomas de Zamora . Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigación sobre Producción Agropecuaria Ambiente y Salud. Ruta Prov. 4 Km 2. Llavallol – Buenos Aires- Argentina
  • Andrea Beatriz Damico Universidad Nacional de Lomas de Zamora . Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigación sobre Producción Agropecuaria Ambiente y Salud. Ruta Prov. 4 Km 2. Llavallol – Buenos Aires- Argentina

DOI:

https://doi.org/10.19137/cienvet-20171921

Keywords:

Subjective quality, pork, quality attributes, Qualitative Data Analysis

Abstract

In Argentina, the consumption of pork meat is not proportional to international levels, nor does it express the productive potential of the country. Several factors intervene in this situation, myths and beliefs make up a status of lack of quality for consumption, thus it is not commonly consumed. Therefore, the objective of the present is to evaluate the perception of subjective quality  attributes of pork meat, using qualitative-quantitative techniques of discourse analysis of a group of consumers of the Buenos Aires suburbs. A focused discourse on the attributes was evidenced, in which ten qualities concepts emerged allowing a tight classification
of the expressions, both positive and negative, from the inquired people. There was a difference in the perception of subjective quality between genders, age group and level of studies. In general, there is a positive assessment of men to the economic dimension,
especially the youngest, but also the taste and low fat level, while women do it in the attributes of health dimension. Within the group of negative attributes the excess of fat arises, especially in consumers over 61 years old, the high price and bad taste in cases
of 18 to 42 years old. Knowing the subjective perception about the quality of the food will allow to elaborate communication strategies on the benefits of the product and to minimize the impact of the beliefs on those negative attributes.

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Author Biographies

José María Aulicino, Universidad Nacional de Lomas de Zamora . Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigación sobre Producción Agropecuaria Ambiente y Salud. Ruta Prov. 4 Km 2. Llavallol – Buenos Aires- Argentina

Docente – investigador de la catedra de Comercializacion de la Produccion Agropecuaria de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Lomas de Zamora.

Docente de postgrado en las siguientes instituciones: Universidad Nacional de Lomas de Zamora, Universidad de Buenos Aires, Universidad Tecnologica Nacional, Universidad Austral, sede Rosario,  Universidad de Concepcion del Uruguay, Universidad de Nueva Branderburgo- Alemania, etc.

Consultor senior de las siguientes instituciones: FAO, BID, IICA, Ministerio de Agroindustria, Asociacion Uruguaya de Hiproponia, e instituciones privadas. etc.

Andrea Beatriz Damico, Universidad Nacional de Lomas de Zamora . Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigación sobre Producción Agropecuaria Ambiente y Salud. Ruta Prov. 4 Km 2. Llavallol – Buenos Aires- Argentina

Docente – investigador de la catedra de Comercializacion de la Produccion Agropecuaria de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Lomas de Zamora.

Docente de postgrado en las siguientes instituciones: Universidad Nacional de Lomas de Zamora, Universidad de Buenos Aires, Universidad Tecnologica Nacional, Universidad Austral, sede Rosario,  Universidad de Concepcion del Uruguay, Universidad de Nueva Branderburgo- Alemania, etc.

Consultor senior de las siguientes instituciones: FAO, BID, IICA, Ministerio de Agroindustria, Asociacion Uruguaya de Hiproponia, e instituciones privadas. etc.

Published

2018-09-11

How to Cite

Aulicino, J. M., & Damico, A. B. (2018). Evaluation of the subjective quality of pork, using Qualitative Data Analysis (QDA) techniques, in the metropolitan area of Buenos Aires. Ciencia Veterinaria, 19(2), 13–30. https://doi.org/10.19137/cienvet-20171921

Issue

Section

Artículos de Investigación