Determinación de constantes fisicoquímicas de humor vítreo de equinos

  • Miguel Angel Noia UNLPam Facultad de Ciencias Veterinarias UNLP
  • Fernanda Coll Cardenas UNLP. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Daniela Olivera UNLP
  • María Lorena Marengo UNLPam Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Sandra Zoraida Cura UNLPam. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Maria Marta Anconitani UNLPam. Facultad de Ciencias Veternarias
  • Graciela Luisa Gonzalez

Keywords:

Vitreous humor, Horses, Physicochemical constants

Abstract

The humor vitreous is a transparent and gelatinous substance, composed primarily of water, which is located in the cavity of the eye behind the lens, in the case of an avascular area and closed. In veterinary medicine, the postmortem analysis of the biological liquid can be used to identify various types of metabolic diseases, kidney and nutrition..The objective of the present work was to characterize the vitreous equine by determining its density, viscosity and surface tension, the concentration of protein, Na, K, P,Ca and Mg.Vitreous humor was obtained from healthy horse, killed in the Fridge Indio Pampa.The density was quantified from the method of pycnometer; rheological behaviour was studied using the digital rotary viscometer HAAKE, RS 600, and surface tension tension by the method of the ring from tensiometer Du Noüy. Total proteins were determined by means of a quantitative colorimetric method, technique PROTI U/LCR (Weiner LAB.) at same that contents of P (technique Fosfatemia (Weiner LAB); while the contents of Ca and Mg were determined by atomic absorption spectrometry and its of Na and K, by flame photometry. Results obtained for density, viscosity and surface tension were 1.0025 g.cm-3, 2.13 cp y 51.0045 dinas.cm-1, respectively and showed a good linear correlation with respect to temperature. Protein contents, P, Na, K, Ca and Mg were 0.033 g.dl-1, 1.1200 g. dl-1 , 151.82 mEq.l- 1, 3.7200 mEq.l-1, 3.2125 mgs dl-1 and 1.5379 mgs dl-1, respectively. One can conclude that after the postmortem characterization of this organic fluid, it may infer the state of health of the horses antemortem.

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Author Biographies

Fernanda Coll Cardenas, UNLP. Facultad de Ciencias Veterinarias

Dra. en Ciencias Veterinarias

Profesora Titular en Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLP

Daniela Olivera, UNLP

Profesora adjunta autorizada de "Tecnología de Alimentos" para la carrera de Licenciatura en Química de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales de la Universidad Nacional de La Pampa, Jefe de Trabajos Prácticos de la Cátedra de Biofísica de la Facultad de Ciencias Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata.

María Lorena Marengo, UNLPam Facultad de Ciencias Veterinarias

Medica Veterinaria, docente en eL área de ciencias básicas, con experiencia en Laboratorio incluyendo técnicas
básicas de diagnostico ya sea en el área biológica desde clínica, producción y agronomia (calidad de agua y suelo);
como también organización Funcional de Laboratorio ya sea a nivel de necesidades de insumos como trabajo en
forma individual y grupal; en unidad o en serie.
Experiencia y desarrollo en el área Administrativa de Empresa Agropecuaria: manejo de personal, administración y
venta de insumos agropecuarios.
Experiencia y Capacitación en en Área de Estética Canina a nivel comercial como de exposición

Sandra Zoraida Cura, UNLPam. Facultad de Ciencias Veterinarias

ESPECIALISTA EN DOCENCIA UNVERSITARIA EN CIENCIAS VETERINARIAS

Published

2017-09-01

How to Cite

Noia, M. A., Coll Cardenas, F., Olivera, D., Marengo, M. L., Cura, S. Z., Anconitani, M. M., & Gonzalez, G. L. (2017). Determinación de constantes fisicoquímicas de humor vítreo de equinos. Ciencia Veterinaria, 10(1), 24–31. Retrieved from https://cerac.unlpam.edu.ar/ojs/index.php/veterinaria/article/view/1924

Issue

Section

Artículos de Investigación