Sanitary evaluation of swine herds in peri-urban farming of Uriburu, La Pampa

  • Vanina Nerea Murcia Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.
  • Horacio Adrián Beneitez Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.
  • Hector Oscar Lorda Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.
  • Hugo Gimenez Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.
  • Marcelo Fort Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

DOI:

https://doi.org/10.19137/cienvet202224103

Keywords:

Brucella suis, Aujeszky´s disease virus, swine health

Abstract

The objective of this study was to determine the presence antibodies of Brucella suis and of Aujeszky’s Disease Virus in swine herds located in peri-urban limits of Uriburu (La Pampa). A total of 290 breeding animals from 31 swine farmers were serologically sampled. For the detection of agents against Brucellosis, the serum lot was processed by the agglutination technique with Buffered Plate Antigen (BPA) and Fluorescent Polarization (FPA) according to Nielsen et al.,1999. For Aujeszky’s Disease Virus, a commercial blocking ELISA kit was used for the detection of specific antibodies from Aujeszky’s Disease Virus glycoprotein E (CIVTEST — Laboratorios HIPRA S. A, Girona, Spain). Only 1.03% of sampled animals resulted positive for Brucella suis distributed in 3 farms (9.7%). On the other hand, 16 positive cases for Aujeszky’s Disease Virus (5.52%) were detected in 8 farms (25.8%). Only 2 farms share positive cases for Brucella suis and Aujeszky’s Disease Virus, which reduces to 9 farms (29%) that have been affected by either of these two diseases. Due to the relevant information obtained, the need to continue with the research is highlighted, expanding the sampling to other towns within La Pampa province as well as to determine the presence of other etiological agents.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vanina Nerea Murcia, Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

Medica Veterinaria. Magister en Produccion Agropecuaria de la Región semiárida de la provincia de La Pampa. Investigación en el área de producción Animal, sector porcino.

Horacio Adrián Beneitez, Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

Ingeniero Agrónomo, Especialización en gestión de la Producción Bovina de carne en la Región Semiárida Central. Coordinador Proyecto Local "Aporte a la salud pública y mejora productiva de productores porcinos familiares"

Hector Oscar Lorda, Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

Ingeniero Agrónomo, Magister en Economía y Administración Rural, Jede fe la AER Anguil.La Pampa

Hugo Gimenez, Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

Técnico de Laboratorio EEA Anguil. Sanidad Animal.

Marcelo Fort, Estación Experimental Ing. Guillermo Covas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Anguil, La Pampa.

Medico Veterinario. MSc. Master of Science

References

Nielsen K, Gall D, Smith P, Vigliocco A, Pérez B, Samartino L, et al. Validation of the fluorescence polarization assay as a serological test for the presumptive diagnosis of porcine brucellosis. Vet Microbiol. 1999; 68: 245-53.

SENASA Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria. Disponible en:// www.senasa.gob.ar/cadena-animal/porcinos/produccion-primaria/sanidad-animal/ enfermedades-y-estra-sani/enfermedad-de-aujeszky-ea

Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Organisation for Animal Health/World Bank. Good practices for biosecurity in the pig sector–Issues and options in developing and transition countries. FAO Animal Production and Health Paper 2010; 169. Disponible en: http: www.fao.org3a-i1435e.pdf

Dibarbora M, Cappuccio JA, Aznar MN, Bessone FA, Piscitelli H, Pereda AJ, Pérez D R. Detección serológica de Brucella suis, virus de influenza y virus de la enfermedad de Aujeszky en criaderos porcinos familiares de menos de 100 madres en Argentina. Rev. Arg. Microbiol. 2017; 49(2): 158-165.

Franco-Paredes C, Chastain D, Taylor P, Stocking S, Sellers B. Boar hunting and brucellosis caused by Brucella suis. Travel Med.Infec. Dis. 2017; 16: 18-22.

Castro HA, González SR, Prat MI, Baldi PC. Detección de anticuerpos anti-Brucella spp. en cerdos mediante técnicas de aglutinación y ELISA indirecto en las provincias de Buenos Aires y La Pampa, Argentina. Rev. Arg. Microbiol. 2006; 38(2):75-78.

Müller T, Hahn EC, Tottewitz F, Kramer M, Klupp BG, Mettenleiter TC, Freuling C. Pseudorabies virus in wild swine: a global perspective. Arch Virol. 2011; 156 (10):1691-705.

imagen ilustrativa

Published

2022-03-09

How to Cite

Murcia, V. N., Beneitez, H. A., Lorda, H. O., Gimenez, H., & Fort, M. (2022). Sanitary evaluation of swine herds in peri-urban farming of Uriburu, La Pampa. Ciencia Veterinaria, 24(1), 47–55. https://doi.org/10.19137/cienvet202224103

Issue

Section

Artículos de Investigación