Affections in animals and humans due to ingestion or exposure to aflatoxins. Preventive measures to avoid toxic effects

  • Ricardo Enrique Toso Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias. CIDEF
  • Mirta Sussana Toribio Investigador Independiente
  • Marilina Diesser CIDEF. Facultad de Ciencias Veterinarias. UNLPam
  • Antonella Beatriz Borello Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Silvia Marina Ardoino Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias.

DOI:

https://doi.org/10.19137/cienvet-20182013

Keywords:

Aflatoxins, Aspergillus spp., mycotoxicosis

Abstract

The present review updates the aspect of the genus fungus Aspergillus and the toxicology characteristics the aflatoxins produce. Physical-chemical aspects of the aflatoxins, pathways to the organism and the problems caused by contact and ingestion are briefly described. Moreover, the analysis techniques used to determine the presence of aflatoxin and the preventive measurements that should be applied in the facilities where cereals are processed or handled in order to avoid sanitary problems either in human beings or animals, are mentioned.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ricardo Enrique Toso, Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias. CIDEF

Prof. Titular de la Cátedra de Farmacología. Investiga en el Área de la Farmacología, Farmacognosia y Fitofármacos. Desarrolla distintos modelos experimentales para determinar el efecto gastroprotector y antiespasmódico de extractos vegetales

Mirta Sussana Toribio, Investigador Independiente

Ex Profesor Adjunto  de la Cátedra de Farmacología. Investiga en el Área de la Farmacología, Farmacognosia y Fitofármacos. Desarrolla estudios sobre efecto antimicrobiano de Extractos Vegetales

Marilina Diesser, CIDEF. Facultad de Ciencias Veterinarias. UNLPam

Licenciada en Ciencias Naturales. Realizó su trabajos de Tesina en el CIDEF de la FCV, UNLPam sobre contaminación de alimentos balanceados con aflatoxinas

Antonella Beatriz Borello, Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias

Ayudante de la Cátedra de Enfermedades Infecciosas, Adscripta en el CIDEF de la FCV, UNLPam. Investiga el efecto farmacológico de extractos vegetales

Silvia Marina Ardoino, Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Veterinarias.

Prof. Adjunto de la Cátedra de Enfermedades Infecciones y en la Cátedra de Producción de Aves Pilíferos. Investigadora del CIDEF, de la FCV, UNLPam. Investiga en el Area de Farmacognosia, específicamente efectos farmacológicos de extractos vegetales y enfermedades de las aves.

References

Romagnoli, M. S.; Silva, P. S. Las Micotoxinas. ¿Qué sabemos sobre esta problemática?.Revista de la Facultad de Cs. Agrarias UNR. [Internet]. 2009 [citado noviembre 2016]. Recuperado a partir de: http://www.fcagr.unr.edu.ar/Extension/Agromensajes/27/2AM27.htm

Bustos, D. Micotoxinas, tenemos un plan.2016 [citado octubre 2016] Recuperado a partir de : http://inta.gob.ar/noticias/micotoxinas-tenemos-un-plan

Pitt, J. I. What are mycotoxins? Australian Mycotoxin Newsletter.1996; (4).p.1.

Miller, J. D. Una sola salud. Conference Report: 6th International Working Conference on OIE.[Internet].2016. Recuperado a partir de: http://www.oie.int/es/para-los-periodistas/onehealth-es/

Mayer, C. F. Endemic panmyelotoxicoses in the russian grain belt. Part One: The clinical aspects of alimentary toxic aleukia (ATA), a comprehensive review. Mil. Serg.1953; 113: 173-189.

Coker, R.D. Mycotoxins and their control: constraints and opportunities. NRI Bulletin 1997; 73

Austwick, P.K.C. Mycotoxicoses in Poultry, págs. 279-301. En Mycotoxic Fungi, Mycotoxins, Mycotoxicoses: An Encylcopedic Handbook. Volume 2: Mycotoxicoses of Domestic and LaboratoryAnimals, Poultry, and Aquatic. 1978.

Redy, S. V.; Waliyar, F. Properties of aflatoxin and its producing fungi. Aspergillus and Aflatoxin in Groundnut [Internet] 2003 [citado en octubre de 2016) Recuperado a partir de: http://www.aflatoxin.com

Urrego Novoa, J. R.; Díaz, G. J. Aflatoxinas: mecanismos de toxicidad en la etiología de cáncer hepático celular. Revista de la Facultad de Medicina. 2006; 54: 108-116.

Zahin ME. Impact of mycotoxins on humans and animals. Journal of Saudi Chemical Society 2011; 15:129-144.

Peraica, M.; Radic, B.; Lucic, A.; Pavlovic, M. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bulletin of the Health Organization: World Health Organization.1999; 77: 0024

Steyn, P. S.; Stander, M. A.Mycotoxins as causal factors of disease in humans.J. Toxicol.Toxin Review 1999; 18: 229-243.

Hardman, J. G.; Lee, E. editors. Goodman & Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics. 10 Ed. New York: Mc Graw Hill.2001.

Perusia, O. R.; Rodríguez, R. A. Micotoxicosis. Revista Investigaciones Veterinarias Perú 2001; 12: 87 – 116.

Ellenhorn, M. J. Natural Toxins. In: Ellenhorn MJ, Ed. Medical Toxicology: Diagnosis and Treatment of Human Poisoning. 2nd ed. Baltimore: Williams &Wilkins.1997; pp 1876-80.

Zhang, Z.; Lu, H.; Huan, F.; Meghan, C.; Yang, X.; Wang, Y.; Wang, X.; Wang.X.; Wang, S. L. Cytochrome P450 2A13 mediates the neoplastic transformation of human bronchial epithelial cells at a low concentration of aflatoxin B1. Int. J. Cancer.2014; 134:1539-48.

Liu, C.; Shen, H.; Yi, L.; Shao, P.; Soulika, A. M.; Meng, X.; Xing, L.; Yan, X.; Zhang, X. Oral administration of aflatoxin G induces chronic alveolar inflammation associated with lung tumorigenesis. Toxicol Lett. 2015; 232: 547-556.

Martínez, M. M.; Vargas del Río, L. M. ; Gómez, V. M. Aflatoxinas: incidencia, impactos en la salud, control y prevención. Biosalud 2013; 12: 89-109.

Brochard, G.; Le Bácle, C. Mycotoxin es en milieu de travail. II. Exposition, risques, prévention. Dossier médico – tecnique. Documentspour le Médecin du Travail.2010; 121: 33-62.

Kempainem, B. W.; Riley, R. T.; Pace, J. G. Kin absorption as a route of exposure for Aflatoxin and trichothecenes. J. Toxicol. Toxin Rev.1989; 7 : 95-120.

Ungar, H.; Joffe, A. Z. Acute liver lesions resulting from percutaneous absorption of aflatoxins.PatholMicrobiol.1969; 33: 65-76.

Opinion of contam related to the potential increase of consumer health risk by a possible increase of the existing maximum levels for aflatox-ins in almonds, hazelnuts and pistachios and derived products.[Internet] 2007 [citado noviembre 2016]. Recuperado a partir de: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/446.pdf

Códex Alimentarius. Prevención y Reducción de la Contaminación de los Alimentos y Piensos. [Internet] 2012 [citado en noviembre 2016]. Recuperado a partir de: http://www.fao.org/3/a-i2556s.pdf

Rodríguez, J., R. Bartosik, H. Malinarich, J. Exilart y M. Nolasco. Almacenaje de granos en bolsas plásticas: Sistema Silobag. Informe Final de maíz. Fundación ArgenInta. EEA INTA Balcarce.2002.

Borrell, J.; Gimeno, G. Micotoxinas en los alimentos: medidas de prevención y detoxificación. Selecciones Avícolas.2003:567-572.

Gimeno, A.; Martins, M. L. (2007). Micotoxinas y micotoxicosis en animales y humanos. En SPECIAL NUTRIENTS, INC. 2766 SW Douglas Road, Miami, FL 33133 USA.Traducciones Victor Mireles , Ciudad de México, México. 2007: 128.

Tapia Salazar, M.; García-Pérez, O. D.; Nieto López, M.; Ricque Marie, D.; Villarreal Cavazos, D.; Cruz Suárez, L. E. Mycotoxins in aquaculture: Occurrence in feeds components and impact on animal performance. En: Avances en Nutrición Acuícola X - Memorias del Décimo Simposio Internacional de Nutrición Acuícola, 8-10 de Noviembre, San Nicolás de los Garza, N. L., México. ISBN 978-607-433-546-0.Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, México2010: 514-546.

Bueno; D. J.; Salvano, M.; Silva, J. O.; González, S. N.; Oliver, G. Micotoxinas: Diagnóstico y Prevención en Aves de Corral. Boletín Micológico.2001; 16: 23-36.

IARC. Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Human International Agency for Research of Cancer (IARC).1987; (7).

ACGIH. Commitee Activities and Reports Guidelines for the assessment of bioaerosols in the indoor environment ACGIH, Cincinnati, Oh. 41. USA. 1989.

Pozzolo, O.; Cassini, C. (2006). Seguridad en plantas de acopio. INTA EEA Manfredi- Actualización Técnica PRECOP. 2006; (15).

IARC. Overall evaluations of carcinogenicity: an updating of IARC Expert Committee. Lyon, International Agency for Research on Cancer.2002; 82: 171.

FAO/OIEA (2003). Centro de Capacitación y Referencia FAO / OIEA para el Control de los Alimentos y los Plaguicidas. Roma. Manual Sobre La Aplicación Del Sistema De Análisis De Peligros y De Puntos Críticos De Control (APPCC) En La Prevención y Control De Las Micotoxinas. FAO. Roma.2003; (200).

Palomino Huamán, J.E. 1992. Protección alimentaria y acciones de salud pública veterinaria. Rev.Sci.Tech.O tech. Off. int. Epiz.. 11 (1), 169-190.

Organización Mundial de Sanidad Animal [Internet]. 2016. Recuperado a partir de: http://www.oie.int/es/para-los-periodistas/

Groopman, J.D.; Croy, R. G.; Wogan, G. N. In vitro reactions of aflatoxin B1 adducted DNA. Proc Natl Acad Sci. USA.1981; 78: 5445-5449.

Published

2018-11-30

How to Cite

Toso, R. E., Toribio, M. S., Diesser, M., Borello, A. B., & Ardoino, S. M. (2018). Affections in animals and humans due to ingestion or exposure to aflatoxins. Preventive measures to avoid toxic effects. Ciencia Veterinaria, 20(1), 51–67. https://doi.org/10.19137/cienvet-20182013

Issue

Section

Artículos de revisión